Ezt már képtelenség eltitkolni: a halálozási adatokból világosan látszik, mekkora a baj

G72023. szeptember 26. 08:28

Több mérés szerint a 2023-as évben volt az eddigi legmelegebb nyár a Földön, a hőség pedig már jócskán próbára teszi az emberek tűrőképességét. A halálozási adatokban látszik, mennyi áldozatot követelt a kánikula - az európai hőhullámok elsősorban a mediterrán országokat érintették, a legkeményebben Máltát - írja a G7. A szigetországban ugyanis több, mint másfélszeresére nőtt a júliusi hetekben regisztrált halálesetek száma a 2016 és 2019 közötti átlaghoz képest.

Az Eurostat adatai szerint Olaszországban is jelentős volt a többlethalálozás mértéke, Szicílián harmadával, Szardínián negyedével többen veszítették az életüket idén az elmúlt évtized második felében szokásoshoz képest, továbbá az olasz csizma déli részein ötödével több halálesetet regisztrált a hivatal. Cataniában, a Szicília keleti oldalán fekvő városban és környékén pedig Máltához hasonlóan másfélszereződött a halálozások száma a lap szerint. A görögöket sem kímélte a hőség: a peloponnészoszi régióban 26 százalékkal nőtt a halálesetek száma a vizsgált időszakban, míg az Athént övező attikai régióban negyedével veszítették többen az életüket a néhány évvel ezelőtt szokásos szinthez képest. Az ország egészét nézve pedig közel húsz százalékos volt a nyár közepén a többlethalálozás mértéke, ami a kontinensen fekvő országok között kiemelkedő.

Magyarországon idén júliusban elmaradt a rekordforróság, így a halálozások számában sem volt kilengés. A kánikula azonban itt sem marad következmények nélkül, az eddigi legmelegebb, 2021. évi július során hét százalékkal több haláleset történt, mint amennyit a 2016 és 2019 közötti évek hasonló időszakainak statisztikái alapján várnánk, és az Országos Mentőszolgálat adatai is egyértelműen jelzik a szélsőségesen meleg nyári időjárás kedvezőtlen egészségügyi következményeit - írja a lap.

A tavalyi – Európában szintén hőmérsékleti rekordot döntő – évre vonatkozóan már megbecsülhető a kifejezetten a hőséghez köthető halálozások száma: a kontinens egészén közel 62 ezren veszítették életüket a hőség miatt, ami leginkább Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt gyakori halálok.

Címkék:
egészség, egészségügy, kánikula, nyár, hőség, melegrekord, meleg, felmelegedés, halálozás, halálozások, klímaválság,