Tovább emelkedik a covidos betegek száma: itt van most a legtöbb fertőzött az országban

Pénzcentrum2023. szeptember 22. 12:07

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss adatai szerint a 37. héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja további enyhe emelkedést mutat. A mintavételi helyek kétharmadát stagnálás jellemzi, viszont emelkedés látható Egerben, Kecskeméten, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon és Tatabányán. Csökkenés egyedül Miskolcon volt mérhető. 

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 21 vizsgált helyszínen az emelkedett, míg egy városban – Pécsett – a magas kategóriába sorolható - írták a tájékoztatóban. Az NNGYK skáláján a koncentráció mértéke lehet alacsony, mérsékelt, emelkedett és magas, tehát a "magas" jelölés esetében a legrosszabb a járványhelyzet. A tendencia pedig attól függően, milyen koncentrációt mértek az előző héten, lehet csökkenő, ha kevesebbet, stagnáló, ha ugyanannyit, ha többet, akkor emelkedik. Megjelölheti azt is, hogy "erősen emelkedik", ha kiugró a növekedés a koncentrációban.

Jelenleg a 37. heti szennyvíz adatok alapján a legtöbb beteg Pécsett lehet, ahol a koncentráció magas, és a tendencia szerint emelkedik. Kecskeméten, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Egerben emelkedett a koncentráció szintje, és emelkedő tendenciát is mutat.

Budapesten, Békéscsabán, Kaposváron, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Szombathelyen, Debrecenben, Salgótarjánban, Veszprémben, Győrben, Szegeden és Zalaegerszegen a koncentráció emelkedett, de stagnál. A múlt héten egyetlen helyen volt csökkenő tendencia, Miskolcon, bár a koncentráció itt is még mindig az emelkedett tartományba esik.

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, koronavírus, beteg, csökkenés, emelkedés, betegek, betegellátás, fertőzött, covid, nngyk,