Ezt már nem lehet eltusolni: sorra betegszenek le a magyarok, rengetegen estek ágynak

Pénzcentrum2023. szeptember 15. 11:33

Kiadta friss tájékoztatását a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya a hazai járványügyi helyzetről. Közlésük szerint két településen 64, illetve 95 fő betegedett meg hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel járó fertőzéssel, és 5 beteget diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázzal a 36. héten. Ezzel 25-re nőtt a magyarországi esetek száma 2023-ban.

A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett jelentés - közölte az NNGYK. Egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán 2023. szeptember 8-án 276 fő exponáltból (249 fő diák, 27 fő pedagógus és iskolai dolgozó) 64 tanuló betegedett meg gastroenteritises tünetekkel (hasi görcs, hányás, hasmenés), kórházi ápolás egyiküknél sem vált szükségessé. A megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el - írták.

Egy Zala vármegyei településen 2023. szeptember 7-től kezdődően több intézményben hasmenéssel, hasi fájdalommal és hányással járó megbetegedések fordultak elő. Az étkezést több intézményben is biztosító főzőkonyhához kapcsolódóan összesen 871 fő exponáltból 95 fő megbetegedését jelentették, amelyek 4 oktatási intézményben (73 tanuló) és egy szociális otthonban (21 fő ellátott és 1 fő gondozó) fordultak elő. A megbetegedések enyhe lefolyásúak voltak, kórházi ápolás senkinél nem vált szükségessé. 25 beteg székletmintája, valamint az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály által vett élelmiszerminták mikrobiológiai vizsgálata folyamatban van. A területileg illetékes járási hivatal elrendelte a higiénés rendszabályok megszigorítását és a folyamatos fertőtlenítést.

A héten egy importált eredetű malária megbetegedést jelentettek. A 23 éves nigériai származású, Magyarországon élő férfibeteg augusztusban családlátogatáson volt Nigériában. Tünetei hazaérkezését követőn jelentkeztek, kórházba került. A laboratóriumi vizsgálat Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta - közölték.

A 36. héten öt nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járványügyi vizsgálatok során egy megbetegedés bizonyult import eredetűnek, a Bács-Kiskun vármegyei 16 éves nőbeteg a betegség lappangási idejében Olaszországban járt. A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt (23 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tíz vármegye területén regisztráltak: Budapest (3 fő), továbbá Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (3 fő), Hajdú-Bihar (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (2 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye.

A betegek 60%-a férfi, az átlagéletkor 55 év (8-80 év). A betegek 52%-a a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 80%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, betegek, megbetegedés, nyugat-nílusi láz, nngyk,