Végleg betehet a magyar gyógyszertáraknak a kormány új terve? Ez kicsinálja azt is, aki eddig bírta

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 09:01

Több ezer gyógyszerész tiltakozik a kormány terve ellen, hogy diplomás patikusok jelenléte nélkül folyjon a gyógyszerellátás a vidéki kis patikákban. Eközben nagy átrendeződés is jöhet a hazai gyógyszereelátásban, mivel úgy tűnik, az eddig patikalánc-ellenes kormány gigaláncot akar létrehozni – írja a Válasz Online. A kórházi patikák tervezett privatizációjának nyertese így letarolhatja a gyógyszerpiacot.

A kormány a gyógyszertári rendszer átalakítására készül, a szakma viszont erősen ellenzi a jogszabálytervezetet, amely szerint a fiókpatikában nem kell majd gyógyszerésznek tartózkodnia, csak digitálisan kell elérhetőnek lennie a betegek kiszolgálásához. A rendelet hatályba lépése után nem alaptalan a félelem, hogy ennek hatására a falusi „rendes” gyógyszertárak egy része is fiókpatikává alakul át, így elindulhatna a gyógyszertárak elgyógyszerésztelenedése. Az orvosi egyetemeken képzett szakemberek tudása, munkaereje pedig elértéktelenedne. Nem csak az aprófalvakért aggódnak tehát a patikusok - írja a lap.

A szakma úgy véli továbbá, hogy a patikus nélküli patika ugyanis veszélyes precedenst teremtene, hiszen sokkal olcsóbban üzemeltethető - már csak egy lépés lenne, hogy a közforgalmú, városi gyógyszertárakban se kelljen patikusnak jelen lennie. A lap szerint a gyógyszerészek alkalmazása különösen azóta drágult meg, mióta a kórházakban dolgozókat az egészségügyi szolgálati törvény alá sorolták, és az idősebbek havi bruttó 1,6 millió forintot is kereshetnek. Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke struktúraátalakító kockázatot lát a javaslatban.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége és a Magángyógyszerészek Szövetsége viszont még tovább is menne, mint a kormány: lehetőséget adnának törvényileg a további hálózatosodásra, vagyis háromról ötre növelnék az egy gyógyszertár által működtethető alegységek számát. Viszont kéthetente még ezek a szervezetek is szükségesnek tartják a személyes fiókpatikai konzultációt a betegekkel.

A lap szerint viszont az igazi üzlet nem a fiókpatikák hálózatba rendezése, hanem az intézményi gyógyszertárak privatizációja és várhatóan egy kézbe adása. Így jönne létre a mintegy 80 kórházi patika lehet a hálózatok hálózata. Valószínűleg egyetlen új koncessziótulajdonos lesz, és a kórházban fekvők gyógyszereit is kötelező lesz innen rendelni - írja a Válasz Online.

Címkék:
egészség, kormány, kórház, gyógyszer, patika, szakma, gyógyszertár, magyar, betegellátás, gyógyszertárak, patikák,