Itt terjed rohamosan az egzotikus betegség, amit hazai szúnyogok is terjeszthetnek: már halálos áldozat is van

Pénzcentrum/MTI2023. szeptember 4. 12:10

Bangladesben újabb 16 áldozatot követelt a dengue-láz, így az idei évben már 634-en hunytak el a szúnyogok által terjesztett kórban - közölte a bangladesi Egészségügyi Szolgáltatások Főigazgatósága (DGHS) vasárnap. A bangladesi egészségügyi tárca adatai szerint január óta 634 halálos áldozatot követelt a betegség a tavaly rögzített 281 halálesethez képest. Idén már több mint 130 ezer megerősített dengue-vírusos fertőzést azonosítottak a 2019-es 101 ezerhez képest. Júliusban 204, augusztusban 342, szeptemberben pedig 41 ember vesztette életét.

A DGHS tájékoztatása szerint szeptember 1-3. között 6494 újabb megbetegedést regisztráltak, miután a múlt hónapban 71 976 ember fertőződött meg a szúnyogok által terjesztett kórral. Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett dengue-vírus vérzéses lázat okozhat, és évente 100-400 millió embert fertőz meg a világon, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az esetek több mint 80 százaléka enyhe lefolyású vagy tünetmentes. Tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalmak és a hidegrázás. A vírus ellen nincs gyógyszer, viszont vannak készítmények a láz csökkentésére.

A kórokozó jelenleg gyorsan terjed az amerikai kontinensen is, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerint az idei év első hét hónapjában több mint hárommillió fertőzöttet és 1500 halálesetet jelentettek.

Címkék:
egészség, szúnyog, egészségügy, vírus, betegség, szúnyogok, láz,