Veszélyes álhír terjed a Facebookon a mentőkről: ne dőlj be, életek múlnak rajta!

Pénzcentrum2023. augusztus 26. 19:00

Akár emberéleteket is veszélyeztető álhír került ki a Facebookra, amely arról próbál meggyőzni, hogy megváltozott a sürgős esetek segélyhívószáma.

Újabb álhír terjed a közösségi médiában: ezúttal azt terjesztik, hogy szeptember elsejétől megváltozik a segélyhívó-telefonszám 1830-ra, ám az információ hamis - ezt a Világgazdaság vette észre.

A lap azt is írja, hogy a hamis információt terjesztő poszt már csaknem 7 ezer megosztásnál tart, és csak a pénteki napon ismét több száz profilon bukkant fel. Az információ azért nem igaz, mert a 1830 a vármegyei ügyeletnek a száma: ezt 16 óra után hívhatják azok, akiknek egészségügyi problémájuk van.

Sürgős esetben azonban továbbra is - így a posztban "jelzett" szeptember elsejei időpont után is! - a 112 a segélyhívó szám.

A Világgazdaságnak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert.

 
Címkék:
egészség, mentők, hamis, segélyhívó, álhír, információ, veszélyes,