Hétköznapi, sokak által szedett gyógyszer okozhat demenciát: meglepő kutatás látott napvilágot

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 17:57

Összefüggés lehet a demencia és a gyomorégés és savas reflux kezelésére szedett gyógyszerek között. A tudósok szerint az ok abban keresendő, hogy a protonpumpa-gátlóként ismert szerek vitaminhiányhoz vezethetnek és felboríthatják a hormonháztartást. A potenciálisan veszélyes gyógyszerek egy jó része vény nélkül kapható.

A világon emberek milliói szednek naponta protonpumpa-gátlóként ismert gyógyszereket gyomorégés és a savas reflux kezelésére, és az utóbbi években ezeket a PPI-ként is ismert gyógyszereket összefüggésbe hozták a veseelégtelenség, a stroke és a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás nagyobb kockázatával. Egy új kutatás pedig arra utal, hogy a demencia kockázata is nagyobb lehet azoknál, akik több éven keresztül szedik ezeket a szereket.

A Neurology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a 45 éves és annál idősebb embereknél, akik több mint négy éven át szedtek PPI-ket, 33%-kal nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem szedték ezeket a gyógyszereket. A lap emlékeztet, a demencia nem egyetlen betegség, hanem az agysejtek károsodása által okozott memóriavesztés és kognitív hanyatlás fogalma.

Ez lehet a kiváltó ok?

A PPI-k úgy csökkentik a gyomorsavat, hogy a gyomornyálkahártyában lévő enzimeket célozzák meg. Gyakran alkalmazzák őket a savas reflux és a gastrooesophagealis refluxbetegség tüneteinek kezelésére. Ráadásul ezek a készítmények jobbára recept nélkül is kiválthatók a patikákban.

A tanulmány szerzője, Dr. Kamakshi Lakshminarayan, a minneapolisi Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Intézetének neurológusa ennek kapcsán arról beszélt, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy más nagy vizsgálati csoportokban megerősítsék az eredményeiket, és megértsék a hosszú távú protonpumpa-gátló használat és a demencia magasabb kockázata közötti lehetséges kapcsolatot.

Lakshminarayan és csapata 5712 fős vizsgálatot végzett olyan páciensek körében, akik 45 és 64 év közöttiek voltak, és a nem volt demenciájuk a mérések kezdetekor. A résztvevők 26 százaléka valamilyen PPI-gyógyszert szedett, 497-en négy és fél éven át folyamatosan.

Ebből a 497 emberből 58-nál alakult ki demencia, ám a gyógyszert nem szedő 4222 résztvevő közül 415-nél úgyszintén. Így a kutatók nem találtak nagyobb kockázatot azoknál, akik nem, vagy kevesebb ideig szedték a protonpumpa-gátlókat.

Ugyanakkor, mint a CNN megjegyzi, a vizsgálatnak volt néhány kifogásolt része is: a résztvevőket a vizsgálati időszak alatt évente csak egyszer kérdezték meg a gyógyszerhasználatukról. Ezért, ha a résztvevők az ellenőrzések között abbahagyták, majd újra kezdték a PPI-szedést, a becslések pontatlanok lehettek. A kutatók emellett csak a vényköteles gyógyszereket vizsgálták, a vény nélkül kapható gyógyszereket kizárták a vizsgálatból. A kutatók a PPI-k túlzott használata és a demencia közötti lehetséges kapocskénta B12-vitamin hiányát és a károsodott amiloid-anyagcserét azonosították.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a savtúltengés elleni gyógyszerek használata összefüggésbe hozható az alacsony B12-szinttel. Az alacsony B12 pedig összefügg a gondolkodás zavarával és a rossz memóriával

- mondta Lakshminarayan, hozzátéve, hogy csoportja nem mérte a vizsgálatban résztvevők B12-szintjét, így nem tudták igazolni az elméletet.

Dr. Gregory Day, a floridai Jacksonville-ben található Mayo Klinika neurológiai tanszékének docense és az Amerikai Neurológiai Akadémia munkatársa egyetértett azzal, hogy a PPI-k és az agyban lévő amiloidra gyakorolt hatások között kapcsolat lehet. Ő ugyan nem vett részt a tanulmány elkészítésében, azt mondta, hogy a protonpumpa-gátlók "megváltoztathatják az agyban lévő enzimeket", amelyek az amiloid nevű fehérje felhalmozódását tisztítják, ez az Alzheimer-kór egyik kulcskomponense.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PPI-k csökkenthetik a szervezet azon vegyi anyagainak szintjét, amelyek arra szolgálnak, hogy kiürítsék az amiloidot. Elméletileg ezek a gyógyszerek növelik az Alzheimer-kór kockázatát, amely a demencia első számú oka

- magyarázta.

Mit lehet ellene tenni?

A protonpumpa-gátlókat több mint négy éve szedők számára Lakshminarayan azt javasolta, hogy beszéljenek orvosukkal, vannak-e más lehetőségek.

A savas reflux és a gyomorégés kezelésére más lehetőségek is léteznek, például a vény nélkül kapható savlekötő szerek. Az antacidok például abban különböznek a PPI-ktől, hogy a már a gyomorban lévő savra hatnak, és semlegesítik azt. A hosszabb ideig tartó hatás érdekében a H2-blokkolók is szóba jöhetnek, de ezek töb óra alatt fejtik ki hatásukat.

Day hozzátette, hogy a pácienseknek újra kell értékelniük a PPI-k használatát, amelyeket szerinte gyakran túlzásba visznek, vagy olyan tünetekre szednek, amelyek nem elég súlyosak.

Mindig ésszerű megkérdezni, hogy miért is szedem ezeket a gyógyszereket?

- fogalmazott. Kifejtette, az étrendünk megváltoztatása és a késői étkezések elkerülése csökkentheti a PPI-k használatát. A túlsúly szintén szerepet játszhat a savas reflux kialakulásában, így a fogyás is segíthet a tünetek csökkentésében. De ezek az alternatívák nem működnek mindenkinél.

Címkék:
egészség, gyógyszer, betegség, gyógyszertár, gyógyszerek, tanulmány, alzheimer-kór, demencia, gyógyszertárak,