Megszólalt az egészségügyi államtitkár: jönnek a kórházbezárások Magyarországon?

Pénzcentrum2023. augusztus 15. 10:02

Magyarország szocialista időkből megörökölt kórházi struktúrája túlméretezett az új típusú elvárásokhoz, az ellátórendszer még mindig fejnehéz – fejtette ki véleményét Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki szerint a kormány célja egy ellenálló, rugalmas egészségügyi rendszer felépítése.  

A magyar kormány egy reziliens, ellenálló és rugalmas egészségügyi rendszert akar felépíteni – derül ki Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár Portfolio-nak adott interjújából. Az államtitkár szerint a meglévő, még a szocialista időkből megörökölt kórházi ellátórendszer túlméretezett és fejnehéz, amely nem a mostani, új típusú elvárásokhoz lett kialakítva. Szerinte ezt a mostani intézményrendszert nem lehet lefedni humánerőforrással, ugyanakkor leszögezte, hogy nincs szó kórházbezárásokról.

A kormányzati tervek szerint a struktúra átalakítását le fogja követni a finanszírozás, valós költségen szeretnék finanszírozni az ellátásokat. Közben zajlik az alapellátás finanszírozásának az átalakítása, ugyanis a jelenlegi rendszerben a háziorvosi pálya nem vonzó a fiatalok számára.

Címkék:
orvos, egészségügy, háziorvos, belügyminisztérium, kórházak, magyar egészségügy, állami egészségügyi ellátó központ, takács péter,