Visszatért Müller Cecília: újabb irányító szerepet kapott a tisztifőorvos

Pénzcentrum/MTI2023. július 31. 17:42

ugusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Takács Péter elmondta, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el. A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd - közölte az államtitkár.

Takács Péter azt mondta, a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki. A szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a különböző szakhatósági feladatok - tette hozzá.

Az összevonástól azt várják - fejtette ki -, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének - mondta Takács Péter.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Azt a szakmai értékelést is itt végzik, ami előkészíti azt a döntést, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

MTI/Szigetváry Zsolt

Címkék:
egészség, gyógyszer, gyógyszerek, tisztifőorvos, ogyéi, müller, hazai, müller cecília,