Alattomos betegség szedi áldozatait Magyarországon: több millió magyart érint, mégsem tudnak róla

Pénzcentrum2023. július 11. 23:00

A szakemberek 750 ezerre teszik a kettes típusú cukorbetegek számát, de akár 2 milliót is elérheti ez a szám Magyarországon. 2001 és 2014 között Magyarországon 71 százalékkal emelkedett a cukorbetegek száma, sok betegség pedig rejtve maradt.

A szakemberek 750 ezerre teszik a kettes típusú cukorbetegek számát Magyarországon, ám ők csak azok, akikről tudnak, a valós számuk azonban 2 millió körül is lehet - derült ki az RTL híradó friss adásából. Wittman Tamás, a Magyar Diabetes Társaság elnök szerint mivel lappangva alakul ki, ezért feltételezik, hogy nagyjából ugyanannyi fel nem fedezett kettes típusú cukorbeteg van, mint felfedezett. Ehhez hozzá kell számítani még a cukorbetegséget megelőző állapotban szenvedőket is, akik nagyjából annyian vannak, mint a felfedezett és fel nem fedezett cukorbetegek. Ezeket összeadva nagyjából 2-3 milliós szám jön ki.

A cukorbetegség nem csak idehaza, de az egész világon komoly problémát jelent. A következő harminc évben világszerte több mint kétszeresére nőhet az ebben a betegségben szenvedők száma, a szakemberek szerint 2050-re akár 1,3 milliárdnál is több érintett lesz. Magyarországon 2001 és 2014 között Magyarországon 71 százalékkal emelkedett a cukorbetegek száma, azóta lassult a növekedés üteme, közben viszont sok beteg rejtve marad.

Taybani Zoltán főorvos, endokrinológus szerint nőtt az elmúlt években azoknak a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők száma, akiknek nem elég a háziorvosi kezelés. Azonban megfelelő életmóddal és gyógyszerekkel a páciens vércukorszintje normalizálható, így elkerülhetőek az olyan súlyos szcenáriók, mint a lábamputáció.

Címkék:
egészség, cukorbeteg, diabétesz, cukorbetegség, egészséges életmód, egészségmegőrzés, orvosi kezelés,