Sokkoló kutatás jelent meg: rengeteg ember életét lehetne megmenteni ezzel a módszerrel

Portfolio2023. június 23. 09:54

A globális felmelegedés és az épített környezet bővülése várhatóan fokozza az úgynevezett urban heat island, azaz durván fordítva a városok hősziget hatását és az ezzel járó egészségügyi kockázatokat – írta meg a Portfolió az Európai Bizottság egy friss tanulmányára hivatkozva.

A hősziget a nagyvárosokban keletkező olyan jelenség, amelynek lényege, hogy a beépített városi területen a hőmérséklet szignifikánsan magasabb, mint a külvárosi és vidéki területeken. A hőszigetek létrejöttének legfőbb okai közé tartozik a betonfelszín (amely sokkal több hőt nyel el, mint amennyi napsugárzást visszaver), illetve a természetes felszínek, mint mondjuk a növényzet vagy a vizek hiánya. Egy friss tanulmányban most 93 európai városban nézték meg, hogy milyen hatásokat gyakorolna az emberi egészségre a település zöldítése.

A városi környezetbe telepített növényzet hűsítő hatást fejt ki, amely mérsékelheti az UHI-hatást: egy korábbi tanulmány több mint 600 európai városban vizsgálta a fák hőmérsékletre gyakorolt hatását, eszerint a telepítések átlagosan 1,1°C-os átlaghőmérséklet-csökkenést eredményeztek, de a legmagasabb érték elérte a 2,9°C-os eltérést is. Eppen ezért is javasolnak az európai törvények 10 százalékos fásítást a városok számára. Azonban egyes tanulmányok szerint a mikroklíma, a levegőminőség és az emberek javítása érdekében ennek a számnak legalább 30 százaléknak kéne lennie.

Az UHI-hatásnak tulajdonítható halálesetek száma a közép- és dél-európai városokban volt a legmagasabb, például Spanyolországban, Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Romániában - és a nagyobb fásítás előnyei is ezen országok városaiban voltak a legnyilvánvalóbbak. Észak felé haladva, egyre inkább csökkent az UHI-hez kapcsolódó korai halálozások száma, mint például Göteborgban, vagy épp Oslóban.

Címkék:
egészség, európa, kánikula, európai unió, európai bizottság, kutatás, tanulmány, dél,