Ettől szenvednek most annyira az allergiások: mutatjuk, meddig tarthatnak a kínzó tünetek

Pénzcentrum2023. június 4. 10:55

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonja. Erre az időszakra jellemző, hogy legfontosabb összetevője, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket. Az elkövetkező időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan országosan magas, helyenként elérheti a nagyon magas szintet - írja meddig tara Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) napi pollenjelentése.

A fenyőfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes-magas szintet érhet el, a csalánféléké közepes, az útifűé, a lóromé, valamint a bodzáé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben az eperfafélék, az ernyősvirágzatúak, a sás, valamint már a hárs pollenje, illetve még néhány szem a ciprus- és tiszafafélék, a tölgy és a nyír virágporából. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, az Alternariáé helyenként elérheti a közepes-magas szintet.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Most sokan tapasztalhatnak erőteljesebb tüneteket. Ezt jelentősen befolyása, milyen pollen van épp a levegőben, milyen az időjárás - meleg, száraz időben több a pollen -, illetve milyen az általános egészségi állapot. Jelenleg többféle növény pollenje támad együttes erővel, ez idővel, júliusra, augusztusra csökkenhet. Viszont a most erőteljesen allergizáló pázsitfűfélék virágzása akár szeptember-októberig is elhúzódhat.

A lapunknak korábban nyilatkozó allergológus, fül-orr-gégész Dr. Krasznai Magdolna javaslata szerint az enyhe és közepes/súlyos fokú szezonális allergiás tünetek esetében, amikor a vizes orrfolyás, tüsszögés, szem-, orr-, torokviszketés a fő panasz, javasolt a második generációs antihisztamin tabletta, szemcsepp, orrspray formájában. Az újabb és a legújabb második generációs készítmények már az orrdugulásra is hatnak, biztonságosak, nem álmosítanak, gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A vény nélkül kapható antihisztaminok nem mindig a legkorszerűbb, leghatásosabbak, lassabban hatnak, sokszor drágábbak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Enyhe tünetekkel nem okoz gondot, ha a beteg vény nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiás nátháját, de elhúzódó, orrdugulás esetén, ha nem jut eredményre az antihisztaminnal, mindenképp forduljon a háziorvoshoz. Közepes- súlyos orrdugulással járó allergiás nátha kezelésére szteroid orrspray használata indokolt. Amennyiben az orrdugulás tartós, akkor fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, mert hátterében állhat még orrsövényferdülés, alsókagyló-duzzanat, orrpolip, vagy a gyerekeknél az orrmandula megnagyobbodása. A kórképet az allergológiai kivizsgálás véglegesíti

- mondta el a szakember. Fontos, hogy a páciens, aki rászánja magát az allergológiai kivizsgálásra, tudja: a vizsgálatot tünetmentes időszakban lehet elvégezni. Azonban amíg a tünetek tartanak, érdemes pontosan feljegyezni, mikor erőteljesebb az allergiája, és milyen tünetek jelentkeznek. Ezek az információk fontosak a kórkép felállításához.

Címkék:
egészség, gyógyszer, allergia, pollen, kezelés, , terápia, pollenkoncentráció, pollenszezon, nnk, allergiaszezon,