Aggasztó adatok érkeztek a magyar drogfogyasztásról: sokkal többen bújkálhatnak a sötétben

Pénzcentrum2023. május 19. 08:28

Egyre rosszabb az adatfelvételek minősége a magyar droghasználat szempontjából. Szakértők szerint sokkal többen vannak azok, akik már kipróbáltak valamilyen szert, mint azt a hivatalos adat sugallnák. Más szempontból viszont, hiába lehet több droghasználó, a túladagolások okozta halálesetek száma alacsony Magyarországon - írja a Népszava.

Évek óta változatlan, vagy némiképp csökkent a drogfogyasztók száma Magyarországon a rendelkezésre álló adatok szerint, ám a számsorokat érdemes fenntartással kezelni. Az emberek ugyanis egyre kevésbé merik, akarják elismerni, hogy fogyasztottak már kábítószert” - mondta el a lapnak Paksi Borbála, az addiktológiai problémák és az ehhez kapcsolódó kutatások szakértője, aki hozzátette négyévente készítenek felmérést a hazai drogfogyasztási szokásokról, de az adatminőség egyre romlik.

Ennek oka, hogy nehéz kutatni a társadalmi elítélés alá eső magtartásokat, márpedig a drogfogyasztók jelentik a magyar társadalomban a legelutasítottabb csoportot. Míg például a roma származásúakat 62 százalék tartja a felmérés szerint nemkívánatos szomszédnak, addig a kábítószer fogyasztókat 84 százalék” - fejtette ki Paksi Borbála. Néhány adatot is közöl, ami a hivatalos és a becsült adatok közötti különbségre világít rá: a marihuánafogyasztás esetén, ami a legelterjedtebb tiltott szer hazánkban, a hagyományos kérdésekkel mért 6,7 százalékos kipróbálási arány helyett 16 százalékot becsültek, míg a szintetikus kannabinoidok esetén még nagyobb a különbség, ott 2,4 százalékról 22,4 százalékra ugrott a végeredmény.

Ami pedig a nagy egészet illeti: korrigálás után a tiltott drogok úgynevezett életprevalencia érteke – vagyis mennyien próbáltak ki valaha kábítószert – a 2015-ben mért 10 százalék helyett 16 százalékra volt becsülhető. 2019-ben pedig 7,9 helyett 23 százalékra. Molnár István Jenő, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy más szempontból nem állunk rosszul a területen: – Ez leginkább a fogyasztás által bekövetkezett halálesetek számában érhető tetten. „Évente 30-40 regisztrált drogtúladagolás történik, ami minket hátrébb sorol az országok közt” - fogalmazott.

Címkék:
drog, drogfogyasztó, drogfüggő, drogozás,