Veszélyes ételek kerültek a magyar boltok polcaira: sokan lehetnek most rosszul ezektől

Pénzcentrum2023. április 26. 22:00

Elkezdtek országszerte virágozni a platánfák és a nyírfák, ami miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az ország nagy részében közepesen, vagy extrém magas pollenkoncentráció van. A nyírfa pollenjére ráadásul könnyen kialakulhat úgynevezett keresztallergia is – számolt be az RTL.

A platánfák lehullott virága a pollenszezon első allergén növényei közé tartozik, de a nyírfa virága mégjobban irritálja az allergiában szenvedőket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Időkép legfrissebb térképein pedig látszik, hogy szinte már az egész országban jelen van a levegőben. A nyírfa pollenjére ráadásul könnyen kialakulhat úgynevezett keresztallergia is.

Egy nyírfapollen allergiás ilyenkor, hogyha például diót, mogyorót, tehát olajos magvat, vagy gyümölcsöt – például almát – eszik, akkor úgynevezett orális allergiaszindróma alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy nemcsak tüsszög, folyik az orra, hanem egy égő, bizsergő érzést érezhet a szája körül, vagy a szájában – mondta Dr. Novák Zoltán, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunulógiai Társaság elnöke.

A szakértő szerint azonban vannak különböző praktikák, amikkel lehet csökkenteni a kellemetlenségeket.

Nagyon sokat tud segíteni az orrmosás ilyen esetekben, mert ezek csökkentik a szénanáthás tüneteket

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– ajánlotta Dr. Novák Zoltán, hozzátéve, hogy komolyabb tünetekkel azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Az allergiások száma pedig a WHO adatai alapján évről évre nőnek, aminek oka Novák Zoltán szerint részben a globális felmelegedés, hiszen a növények virágzási és pollenszórási időszaka egyre hosszabbodik.

Címkék:
allergia, magyarország, allergén, magyar, boltok, ételek, veszélyes, novák, allergiaszezon,