Folytatódik az egészségügy átalakítása: már erről is a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság döntene

Népszava2023. április 15. 15:17

Tovább központosítják a kórházi beszerzéseket,  folytatódik a centralizálás - írja a Népszava. Az állami kórházaknak és szakrendelőknek nem lesz saját műszaki-üzemeltető gárdája. Az ablaküveg pótlásától kezdve a gép- és műszerjavításokig mindent egy helyről, központilag szerveznek majd a lap szerint.

A belügyminiszter csütörtöki fórumán Pintér Sándor is kifejezte reményét, hogy rendeződik Takács Péter államtitkár, valamint a Magyar Orvosi Kamara közötti viszony és a jövőben együtt tudnak dolgozni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” elnevezésű eseményen a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői. Takács Péter államtitkár előrebocsátotta, hogy kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelybe papírra vetett észrevételeket, javaslatokat lehetett bedobni.

A lap úgy tudja, a program második részében Pintér Sándor tartott előadást. A miniszter többek között arról is beszélt, hogy tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat. Olyanokat például mint az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság - írták.

A változás lényege, hogy az állami kórházaknak és szakrendelőknek nem lesz saját műszaki-üzemeltető gárdája, tehát az ablaküveg pótlásától kezdve a gép- és műszerjavításokig mindent egy helyről, központilag szerveznek.

Címkék:
egészség, kórház, egészségügy, magyarország, magyar, magyarok, államtitkár, egészségügyi ellátórendszer, műszaki,