Mi a COPD nevű betegség? Mik a COPD tünetei, mennyi a várható élettartam?

Pénzcentrum2023. április 1. 12:03

A COPD betegség az egyik leggyakoribb veszélyes tüdőbetegség, ami a tüdő szerkezetének visszafordíthatatlan károsodásával jár. Járjunk utána, mi az a COPD betegség, mi a COPD jelentése, és mik lehetnek a COPD tünetei, avagy mi jellemző a COPD-re. Milyen esélyei vannak a továbbiakban azoknak a személyeknek, akiket a COPD betegséggel diagnosztizálnak, mennyi a COPD várható élettartam?

Cikkünkben a COPD nevű krónikus betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk olvasóinkat, ami jelenleg is az egyik leggyakoribb halálok a világon. Járjunk utána, hogy mi az a COPD betegség, mik a COPD tünetei, mitől alakul ki a COPD, és hogy mi jellemző a COPD-re. Mennyi ideje van hátra egy COPD s nek, azaz mennyi a COPD várható élettartam? Mit érdemes tudnunk a COPD gyakorisága kapcsán, a COPD hány éves korban jelent valós kockázatot? Hogyan történik a COPD diagnosztizálása és a COPD kezelése, gyógyítható-e a COPD?

Mi a COPD jelentése?

A COPD kifejezés egy mozaikszó, a COPD jelentése: krónikus obstruktív légúti betegség. A COPD egy olyan betegségcsoportot jelöl, ami az alsó légutak, azaz a tüdő légútjainak tartós beszűkülésével jár. A COPD betegség két további fő csoportra osztható, ezek a bronchitis (idült hörgőgyulladás, a tüdő nyálkahártyája gyulladt, amitől a csillószőrök megbénulnak) és az emphysema (tüdőtágulás, azaz a tüdő gyulladása miatt a léghólyagocskák pusztulásnak, összeolvadásnak indulnak, a légzőfelület csökken).

A COPD betegség előfordulása jelentős, mind a mai napig a COPD az egyik leggyakoribb halálok a világon, különösen az olyan elöregedő társadalmakban, mint Magyarországon. A COPD betegség tüneteit gyakran összekeverik az ahhoz hasonló módon, légszomjjal jelentkező asztmával, azonban a COPD tünetei kapcsán érdemes tudnunk, hogy a COPD okozta légszomj fizikai terhelésre jelentkezik – minél előrehaladottabb a betegség, annál kisebb terhelés is kiválthatja a COPD-s panaszokat.

A COPD okai: mitől alakul ki a COPD?

A COPD előfordulása

A COPD 40 éves kor előtt kifejezetten ritka betegség, ám a felnőttkor derekán, amennyiben tartós dohányzók vagyunk, már egyre nagyobb kockázatot jelent (a dohányzók 15%-ánál jelentkezik a COPD valamilyen formában). A COPD a lakosság 4-7%-át érinti, súlyos formája a betegek 0,5%-ánál alakul ki. Az orvosok nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy az életkor előrehaladtával egészségügyi állapotunkon már igenis észrevehető romlást okozhatnak rossz szokásaink, éppen ezért nagyon fontos, hogy - már fiatalon is – füstmentesen éljünk, táplálkozzunk egészségesen és fordítsunk energiát a testmozgásra is.

Mik a COPD tünetei?

Nézzük, mik a COPD tünetei, hogyan különböztethető meg a COPD betegség az asztmától! Elsősorban a – sokszor hasonló – tünetek más módon jelentkeznek: míg az asztma rohamokban jelentkezik (gyerekeknél gyakoribb, az életkor előrehaladtával kevésbé jelentős), belélegezhető gyógyszerrel küzdhetünk ellene, és a betegség megfelelő karbantartása mellett a tüdő akár teljesen normális működést is produkálhat, addig a COPD kapcsán sajnos ez nem fordulhat elő. A COPD esetében a tüdőállomány tartós és maradandó pusztulása áll fenn, a COPD tünetei minden terheléses esetnél jelentkeznek. A COPD tünetei leggyakrabban a következő panaszokkal jelentkeznek:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • nehézlégzés, légszomj, zihálás;
  • krákogás;
  • spasztikus légzés, azaz érdes, húzós légzés;
  • gyakori, el nem múló köhögési inger, ami eleinte reggel jelentkezik, a későbbiekben egész nap fennáll;
  • fokozott nyáktermelés a tüdőben, ami gyakori, fehér színű (nem fertőzés okozta) köpetürítéssel jár;
  • szorító mellkasi érzés;
  • fellángolás formájában jelentkező légúti gyulladás;
  • gyakori légúti fertőzések.

A COPD diagnosztizálása: mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben dohányosok vagyunk és tartósan észleljük magunkon a fentiekben leírt tünetegyüttest, mindenképpen jelentkezzünk házorvosunknál. A COPD kivizsgálása ma már számos úton lehetséges – ilyen a légzésfunkciós vizsgálat, a vérgázanalízis, a köpetvizsgálat, a mellkasröntgen és a CT is.

A COPD kezelése: gyógyítható a COPD?

A COPD betegség nem gyógyítható, a már meglévő tüdő szöveti, szerkezeti károsodását nem lehet visszafordítani – A COPD kezelése leginkább a COPD tüneteinek mérséklésén alapszanak, illetve a COPD kezelése során a szakemberek igyekeznek megállítani a tüdő állapotának további romlását, a COPD mérséklését célozzák meg elsősorban. A COPD kezelése – a betegség jellegétől függően, ugyanis a COPD egy betegségcsoport összefoglaló megnevezése – törtéhet antibiotikumterápiával (bakteriális, gyulladásos tünetek ellen), oxigénterápiával, inhalációs szteroidokkal, súlyos esetekben műtéti beavatkozás, transzplantáció is szükséges lehet.

Mennyi a várható élettartam COPD esetén?

A COPD kivizsgálása során a tüdőgyógyász meghatározza, hogy a COPD melyik stádiumában jár (1-től 4-ig), azaz mekkora légzéskapacitás-vesztést okozott a COPD betegség. A COPD súlyosságától függően meghatározzák a beteg kezelését, azonban nagyon fontos, hogy a COPD-vel diagnosztizált beteg azonnal abbahagyja a dohányzást és változtasson az életmódján – amennyiben mindent megteszünk, hogy életmódunkat az egészséges mederbe tereljük, jól mérhető légzésjavulás érhető el és növelhetjük a várható élettartamunkat is.

A COPD várható élettartam nagyban függ a betegség stádiumától, illetve attól, hogy a COPD milyen formában érinti a beteget és milyen egyéb más betegségei állnak fenn a COPD mellett (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség). A várható élettartam COPD esetén sokkal jobb kilátásokkal kecsegtet, ha a COPD diagnosztizálása korai stádiumban megtörtént és ha a beteg valóban arra törekszik, hogy elejét vegye a tüdőbetegség további romlásának.

Címkék:
egészség, dohányzás, betegség, tüdő, várható élettartam, tüdőgyulladás, betegségek,