Kifakadtak az orvosok: óriási felesleges pluszteherről beszélnek

Pénzcentrum2023. február 16. 09:14

A gyerekorvosok szerint az adminisztratív igazolások napi több órát elvesznek a valódi betegellátástól, a megkereséseik 70 százaléka az igazolások miatt van - derült ki a Napi.hu összeállításából.

Ahogy a lap  összeállításából kiderül, az orvosokhoz érkező megkeresések 70 százaléka orvosi igazolások kérése, ezért az orvoskamara levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős BM-államtitkárnak, hogy találjanak megoldást erre, hogy a gyógyító, megelőző munkára több idejük jusson az orvosoknak.

A dolog aktualitását az adja, hogy a jelenleg is zajló influenzajárvány a gyerekeket sújtja a legnagyobb számban (44,3 százalék, a 60 év felettiek részaránya alig 8,4 százalék) az NNK adatai szerint. Ismert, a jelenlegi jogszabályi környezetben nem tudják a gyermek hiányzását igazoltnak tekinteni orvosi igazolás hiányában az oktatási intézmények. Ráadásul az utólagosan kiállított igazolások csak a szülő bemondásán alapulnak, mégis jogilag az orvos a felelős az általa kiállított igazolás tartalmáért - derül ki Kincses Gyula kamarai elnök leveléből. A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy az orvos nem háríthatja át a betegség miatt indokolt orvosi igazolás kiadását a szülőkre.

Címkék:
orvos, orvosi ellátás, igazolás, orvoshiány, orvosi kamara, orvostudomány, orvosság, orvosok,