Tarthatatlan a helyzet a magyar kórházakban: súlyos adósságot görgetnek, mi lesz így a betegekkel?

Pénzcentrum2023. január 25. 09:03

Súlyos adóssággal mentek neki a magyar kórházak 2023-nak: mint kiderült, mire tavaly sikerült kifizetni az elmaradásokat, addigra újabb számlák halmozódtak fel. Összességében most kb. 10 milliárd forinttal tartozhatnak a beszállítóknak az intézmények. A kórházak adóssága idén havi szinten 3-5 milliárd forinttal nőhet.

10 milliárdos adóssággal kezdték az évet a magyar kórházak - számolt be a Népszava az Orvostechnikai Szövetség felmérése alapján. Mint kiderült: mire év végére sikerült kifizetni a beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb súlyos kórházi tartozás halmozódott fel. A Magyar Államkincstár december végi adatai szerint a 2022-es évet 7,5 milliárd forintos mínuszban zárták az intézmények, és ebben nincsenek benne az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozásai.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan. A tavalyi csaknem 60 milliárd forintos adósságállomány idén 20 milliárd forinttal is nőhet, ha az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét nem teszik bele az egészségügy költségvetésébe.

A nyilatkozó intézményvezetők becslése szerint idén havonta 3-5 milliárd forinttal nőhet a kórházak adóssága. Egy kórházi gazdasági igazgató a lapnak elmondta: több olyan intézmény van, amelynek a havi finanszírozása gyakorlatilag a bérek kifizetésére sem elég, és így a műtéti anyagokat, gyógyszereket, műszereket csak eladósodással tudják beszerezni.

Címkék:
egészség, kórház, tartozás, adósság, egészségügy, kórházak,