Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: terhesség esetén akár magzati agyvérzést is okozhat

Pénzcentrum2023. január 24. 09:32

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus nemvárt hatással lehet a várandós nőkre: a vírus ugyanis a magzat agyszövetére is átterjedhet, magzati agyvérzést okozva ezzel – számolt be a 24.hu, a ScienceAlert tanulmánya alapján.

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a várandós nőknél a koronavírus egyesesetekben a magzat agyszövetére is át tud terjedni. Marco Massimo, a King’s College London munkatársa 661 olyan mintát elemzett, amelyet 2020 júliusa és 2022 áprilisa között vettek megszakított terhességek során. A mintákból 26 esetben észleltek vérzést, és ezek közül mindegyik esetben kimutatható volt a koronavírus a magzat szervezetében.

Bár a fejlődő agyban időnként előfordulnak vérzések, rendkívül szokatlan, hogy 21 hónapon belül ennyi eset forduljon elő – magyarázta Katie Long, a kutatócsoport egyik tagja, hozzátéve, hogy rendkívül fontos tovább vizsgálni azokat a gyermekeket, akiket magzatként megfertőzött a koronavírus.

Az azonban nem derült ki a tanulmányból, hogy a vérzés az anya vagy a magzat betegségének a következménye-e, azonban a jelenség ennek ellenére aggasztó. A problémát a legtöbb esetben olyan magzatoknál figyelték meg, amelyek az első trimeszter végén, vagy a második elején jártak. Ez azt jelenti, hogy a vérzés a fejlődés egy korai szakaszában alakulhatott ki.

Címkék:
betegség, terhesség, koronavírus, tanulmány, agyvérzés, friss, terhes, várandós, koronavírus-járvány, koronavírus járvány, koronavírus-teszt, koronavírus-szűrés,