Riadót fújtak: a te gyereked is komolyan megbetegedhet, ha ezt a slágeritalt issza

MTI2023. január 12. 14:04

A középiskolások és a felső tagozatos diákok mintegy 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt. Ez pedig könnyen függőséghez vezethet, ami hosszútávon súlyos következményekkel járhat – számolt be az MTI.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kutatások szerint a felső tagozatos és a középiskolás diákok körülbelül 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt. Ezek miatt pedig a fiatalok könnyen függővé válhatnak, ami hosszútávon súlyos következményekkel is járhat: szív- és érrendszeri betegségekhez és idegrendszeri problémákhoz is vezethet.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból –mondta el Rétvári Bence, kiemelve, hogy azok a fiatalok, akik odafigyelnek arra, hogy mértékkel fogyasszanak energiaitalokat és cukros üdítőket nagyobb eséllyel fogják elkerülni a későbbiekben a szív- és érrendszeri betegséket.

Címkék:
fiatal, üdítő, energiaital, diákok, rétvári, cukor, fiatalok, szív, üdítőital, szívbetegség, szív és érrendszeri megbetegedés,