Ezekben a vármegyékben van most a legtöbb covidos, influenzás beteg: tömve vannak a várótermek

Pénzcentrum2023. január 1. 14:04

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerintaz 51. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 220 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 17 800 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés ezen a héten is gyermekek, és fiatalok körében történt, viszont már csökkent az arányuk a megelőző hetek adataihoz képest: a betegek 33,6%-a 0-14 éves gyermek, 31,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 23,4%-uk a 35-59 évesek, 11,6%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Amíg az 51. héten, vagyis 2022. december 19-e és 25-e között az országban 220 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, addig az 50. héten 269 600 fő. A 49. héten 239 500 fő, a 48. héten pedig a számuk 232 800 fő fordult ilyen tünetekkel orvoshoz. Így úgy tűnhet, csökkent az orvoshoz fordulók száma, csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy a karácsony előtti hétről van szó, amikor már rengetegen kivettek szabadságot és megkezdődött a hosszú téli szünet is - ez minden évben hatással van a betegszámokra. Gyakran az ünnepi időszakban jelentős a visszaesés a korábbi évek tapasztalatai szerint. Ilyen viszonylatban az 51. heti csökkenés szinte még kevésnek is tűnik.

Az 51. naptári héten 162 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 120 minta közül 11 betegnél influenza A [egy A(H1pdm09), három A(H3), hét A(NT)] és egy betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok (10%). Huszonegy betegnél a SARS-CoV-2 vírus, tizenegy betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták (17,5%). A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 25 minta közül egy influenza A(H3), három RSV, két adeno-, éskét rhinovírus pozitív volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 51. héten nem érkezett jelentés, így feltételezhető, hogy a Komárom-Esztergom megyei járványos halmozódás elcsitult.

A 2022. év 40. és 51. hete között összesen 918 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 32 influenza A [9 influenza A(H1 pdm09), 13 influenza A(H3), 10 influenza A(NT)] és négy influenza B vírust azonosítottak (3,9%). 143 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (15,6%). A megelőző héten az influenza aránya még 4,6% volt, a covidé 14,9% (két héttel korábban még 13,9%). Emelkedik tehát a mintákban a covid fertőzések aránya!

Negyvenhárom megbetegedés hátterében RSV (4,9%), öt esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, két esetben human metapneumovírus, tizenhat esetben rhinovírus állt. A megelőző héten még csak huszonhat megbetegedés hátterében állt RSV, és három esetben adenovírus, valamint tizennégy esetben rhinovírus.

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. Az adatokból az is kiderült, hogy Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyék kivételével mindenhol mérséklődtek a számok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Influenzaszerű megbetegedés tüneteivel legnagyobb arányban Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten és Békés megyében fordultak orvoshoz az 51. héten, de az országos átlag felett van Veszprém megyében is az esetek száma. Az előfordulások aránya leginkább Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyékben csökkent.

A figyelőszolgálat már nemcsak influenzaszerű, hanem egyéb légúti betegségeket is nyomot követ. Eszerint 100 ezer főből az 50. héten 2266-an fordultak orvoshoz a becslések szerint. Egyedül Bács-Kiskun megyében nőtt az előfordulási arány. Legmagasabb a ráta Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében:

Loading...

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, egészségügy, vírus, betegség, koronavírus, influenzajárvány, megbetegedés, nnk, koronavírus járvány, covid, rsv,