Küszöbön az összeomlás a magyar patikákban: ha ez így megy tovább, lehúzhatják a rólót?

Pénzcentrum2022. december 26. 18:01

A koronavírus-járvány alatt is helyt állt, és ma is stabil a magyar gyógyszerellátási rendszer, ám a gyógyszer-nagykereskedőkre jelentős plusz terhet ró az üzemanyag- és az energiaárak jókora megemelkedése - írja a VG. Napi százezer kilométert tesznek meg a hazai gyógyszer-nagykereskedők autói, amelyek minden nap kétszer szállítanak a mintegy 2250 magyarországi patikába az engedélyezett csaknem tizenötezer különféle készítményből.

A gyógyszergyártók és a gyógyszertárak között ingázó nagykereskedőket is sújtják a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági folyamatok, amire mihamarabbi megoldást várnak a kormánytól. Régóta fennálló problémája a gyógyszer-nagykereskedőknek, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi árrése folyamatosan csökken – nyilatkozták a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének vezetői a Világgazdaságnak.

Feller Antal elnök elmondása szerint ez az árrés jelenleg 5 százalék körüli, szemben az öt évvel ezelőtti 6 százalékkal. A csökkenés oka egyértelműen az, hogy a támogatott gyógyszerek kis- és nagykereskedelmére egy olyan rendelet vonatkozik, amely ugyan előírja az alkalmazható maximális árrés mértékét, ám ezt a jogszabályt idestova húsz éve nem valorizálták. Így aíg a nyereség zsugorodik, addig az utóbbi egy évben a nagykereskedők költségei – sok más ágazatéhoz hasonlóan – jócskán megemelkedtek.

A helyzetüket az sem segíti, hogy a szektor szereplőinek számításai szerint jövőre stagnál, rosszabb esetben csökken majd a gyógyszertári forgalom, mivel a magas infláció miatt várhatóan mérséklődni fog a betegségmegelőzési készítmények iránti kereslet is.

Címkék:
egészség, gyógyszer, patika, egészségügy, gyógyszertár, gyógyszerek, gyógyszerész, ellátás, gyógyszergyár, gyógyszerhiány, gyógyszeripar, gyógyszertárak,