Ezekben a megyékben van most a legtöbb covidos, influenzás: egyre többen kapják el ezt a betegséget

Pénzcentrum2022. december 26. 09:03

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerintaz 50. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 269 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 24 300 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés gyermekek, és fiatalok körében történt: a betegek 52,9%-a 0-14 éves gyermek volt, 22,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt. 15,6%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Amíg az 50. héten, 2022. december 12-18. között 269 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel a becslések szerint, addig a 49. héten 239 500 fő, a 48. héten pedig a számuk 232 800 fő volt. Emelkedés mMutatkozik tehát az orvoshoz fordulók számában.

Az 50. naptári héten összesen 103 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 87 minta közül két betegnél az influenza A(H1pdm09), négy betegnél az influenza A(H3), egy betegnél influenza A(NT), huszonkét betegnél a SARS-CoV-2 vírus, öt betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 16 minta közül egy influenza A(pdm09), két RSV, két rhinovírus pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 50. héten egy jelentés érkezett: egy Komárom-Esztergom megyei gimnáziumból. A 49. héten még egy Komárom-Esztergom megyei általános iskolában volt halmozódás.

A 2022. év 40 - 50. hete között összesen 756 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 20 influenza A [8 influenza A(H1 pdm09), 9 influenza A(H3), 3 influenza A(NT)] és 3 influenza B vírust azonosítottak (4,6%). 113 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (14,9%). A 40-49. heti adatok szerint még 653 vizsgálati anyagból csak 91 esetben találtak koronavírust, tehát az arány (13,9%) nőtt.

Huszonhat megbetegedés hátterében RSV, három esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, két esetben human metapneumovírus, tizennégy esetben rhinovírus állt.

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. Az adatokból az is kiderült, hol nőttek az esetszámok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Ahogy a megyei adatokból kiderül, influenzaszerű megbetegedéssel legnagyobb arányban Komárom-Esztergom megyében, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében fordultak orvoshoz. Az országos átlag felett van Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében is az esetek száma. Az előfordulások aránya leginkább Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben emelkedett.

Loading...

A figyelőszolgálat már nemcsak influenzaszerű, hanem egyéb légúti betegségeket is nyomot követ. Eszerint 100 ezer főből az 50. héten 2770-en fordultak orvoshoz a becslések szerint. A legnagyobb arányban Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyékben nőtt az orvoshoz fordulók száma.

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, egészségügy, vírus, betegség, koronavírus, influenzajárvány, megbetegedés, nnk, covid, rsv,