Megszólalt a WHO főigazgatója: aggasztónak tartja a helyzetet

MTI2022. december 22. 08:37

A Kínából érkező értesülések, amelyek a "zéró-Covid" néven ismert pekingi szabályozás enyhítése óta súlyos koronavírus-járványhullámot jeleznek rendkívül aggasztják az Egészségügyi Világszervezetet.

Szerdán Genfben jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, hogy rendkívül aggasztónak találják a Kínából érkező értesülések, amelyek a "zéró-Covid" néven ismert pekingi szabályozás enyhítése óta súlyos koronavírus-járványhullámot jeleznek.

A WHO sem tudja pontosan, mennyire súlyos a helyzet Kínában, mert a kínai hatóságok nem közölnek adatokat a világszervezettel. A főigazgató szerint a WHO-nak további információkra van szüksége elsősorban a kórházakban, illetve az intenzív osztályokon kezeltekről, hogy átfogó képet tudjon alkotni a járványhelyzetről. A járvány pontos alakulásáról a kínai kormánynak sincsenek pontos információi, amióta ugyanis felhagytak a kötelező tömeges teszteléssel, a tünetmentes fertőzöttek számáról már nem gyűjtenek adatokat a hatóságok.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerint nemcsak azért kezdett rohamosan emelkedni az esetszám Kínában, mert feloldották a szigorú intézkedéseket, hanem azért is, mert más országokhoz képest Kínában alacsonyabb a 60 év feletti lakosság átoltottsága, ráadásul a kínai vakcina hatásossága mintegy 50 százalék körül van. Kiemelte, hogy a pekingi vezetés az utóbbi hetekben drámai mértékben fokozta oltási kampányát. Kína eddig nem engedélyezte a szervezetbe genetikai információt juttató, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül nyugati oltóanyagokat.

Címkék:
járvány, who, kína, pandémia, covid 19, covid, kínai koronavírus,