Tovább gyűrűzik a káosz az egészségügyben: a fogorvosi ellátás is veszélybe kerülhet

Népszava2022. december 19. 10:45

A fogorvosok eddigi finanszírozását is átalakítaná az új egészségügyi tervezet: megszánne az alapdíj, így teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok - írja a Népszava. Ezzel az érintettek szerint az is bizonytalanná válik, hogy a költségeiket minden esetben fedezni tudják-e. A szakmai szervezetek december 24-ig tehetnek észrevételeket a jövő év első napjaiban már hatályos új szabályokhoz.

Jelenleg a közfinanszírozott páciensek ellátását végző fogászatok - vagyis az állami és nem magánpraxisok - finanszírozása több jogcím alapján tevődik össze: a körzet lakosságának száma, és összetétele ad egy bázis összeget, ehhez jön a forgalmat tükröző teljesítménydíj, továbbá a bértámogatás. Az új tervezet január 1-től az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának egyetlen fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna. Így az energia- és egyéb, a működtetéshez szükséges kiadások fedezete is attól függ majd, hogy az adott időszakban megfelelő volt-e a forgalom - írja a lap.

"Ez egy katasztrófa lesz, ha valóban bevezetik" – mondta Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos a lapnak. "A minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az ellátókat. Ráadásul az energiaválság közepén nem az eddigi finanszírozást kellene szűkíteni, hanem épp ellenkezőleg, inkább azt növelni" - mondta a szakember.

Címkék:
egészség, katasztrófa, egészségügy, fogorvos, átalakítás, forgalom, praxis, egészségügyi dolgozók, módosítás, változtatás, bértámogatás, fogorvosi praxisok, egészségügyi ellátórendszer,