Szálló por: ez okozhatja a megmagyarázhatatlan köhögést, így kell ellene védekezni

MTI2022. december 7. 14:31

Tovább csökkent a szálló por miatti légszennyezettség az országban, már minden mérőállomáson elfogadható a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett adataiból. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az NNK szerdán közzétett adatai szerint tovább csökkent, egészségtelenről elfogadhatóra a légszennyezettség a Sajó völgyében. Ezzel együtt a korábban kifogásolt minőségű Oszlár és Hernádszurdok levegője is elfogadhatóra változott, ezzel minden mérőállomáson elfogadható a levegő minősége.

Vasárnap veszélyes volt a levegő minősége a Sajó-völgyben (Kazincbarcika, Putnok, Sajószentpéter) a Levegőhigiénés Index alapján. Egészségtelen minősítést Miskolc kapott, míg további tíz település levegőjének minősítése volt kifogásolt.

A kedvezőtlen levegőhigiénés besorolást a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10, hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja okozta. Ezen részecskék magas koncentrációban rövid távon légúti tüneteket (pl. köhögés), kötőhártya irritációt, könnyezést válthatnak ki, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbítják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, továbbá szívritmus zavart okozhatnak, illetve növelik a stroke, az infarktus és az akut szívelégtelenség kockázatát. Veszélyes levegőminőség  esetén már az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A légszennyezettség által okozott tünetek megelőzhetők, ha kevesebb időt tartózkodunk a szennyezett levegőn. A krónikus légúti betegségben szenvedőknek szükségük lehet egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. A maszkok hatékonyan szűrik a kisméretű aeroszol részecskéket, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címkék:
egészség, levegő, légszennyezettség, por, szálló por, tünet, levegőszennyezés, levegőminőség, nnk,