Rossz hír jött több tízezer magyarnak: súlyos veszélyben vannak, erről neked is tudnod kell

Pénzcentrum2022. november 14. 08:43

A bélrendszer lehet azért a felelős, hogy a covid-fertőzésen már átesettek más betegségekre is fogékonyabbak lehetnek - állítja egy új orvosi tanulmány.

Sokkal fogékonyabbak lehetnek más, akár komolyabb betegségekre azok, akik már túlestek a világot 2020 óta rettegésben tartó covid-fertőzésen - ezt írják orvosok a Nature Communications folyóiratban, melyet a HVG szemlézett. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a bélrendszer működését annyira rendezi át a betegség, hogy átalakul a mikróbák természete, és kevésbé ellenállóak lesznek.

Eredményeink azt sugallják, hogy a koronavírus-fertőzés közvetlenül befolyásolja a bélben lévő mikrobák egészséges egyensúlyát, tovább veszélyeztetve ezzel a betegeket. Most, hogy feltártuk ennek a bakteriális egyensúlyhiánynak a forrását, az orvosok jobban be tudják azonosítani azokat a koronavírusos betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázat a másodlagos véráram-fertőzésre

- írta tanulmányában a kutatócsoport egy tagja. Ez tehát azt jelenti, hogy ki lehet ugyan szűrni a covidon már átesetteket a komolyabb betegségekkel jelentkezők közül, de hogy van-e gyógymód vagy "természetes" visszarendeződés az emberi testben, az egyelőre legalábbis kérdéses.

Címkék:
kockázat, betegek, orvosok, covid-19, covid 19, covid, covid fertőzés,