Életveszély a magyar erdőkben: ilyen alattomos organizmusok lapulnak most az avarban

Pénzcentrum2022. október 26. 17:02

Októberben kezdődik a légyölő galóca szezonja és több más mérgesgombával is találkozni még a magyar erdőkben. Az őszi kirándulószezont sokan kötik össze gombászással, azonban nem múlik el év gombamérgezéses eset nélkül. Érdemes vigyázni a hazai mérgesgombákkal, nehogy véletlenül elfogyasszunk ilyet.

Az MTI összeállítása szerint 2021-ben 59 gombamérgezés történt Magyarországon, 2020-ban viszont 171 eset. Változó egy évben hány ilyen eset fordul elő. A leggyakoribb mérgesgombák szezonjának lassan vége, azonban néhánnyal még most is találkozhatunk a hazai erdőkben.

Ahogy azt Albert László, gombaszakellenőr, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke lapunknak korábban elmondta, hogy a piacokon gombaínség volt, drága volt például a vargánya. Azonban egy csapadékosabb ősz, amikor bőven terem még a gomba, lefelé húzhatja a gombaárakat. Viszont mostanra a szakértő szerint Magyarországon is oda jutottunk, hogy "legyen szó bármilyen időjárásról, szezonhatásról, 3-4 ezer forintos kilós ár alatt minőségi erdei gombát nem igen találhatnak a magyar vásárlók".

Sokan éppen az árak miatt nem akarnák megvenni, ami az erdőkben "ingyen" terem. Csakhogy aki nem ért a gombákhoz, belefuthat mérgező típusokba. Az MTI összeállítása szerint minden évben van mérgezéses eset, és a gombanaptár alapján még novemberben is veszélyt jelenthetnek a hobbigombászokra a mérgesgombák.

Címkék:
mérgezés, egészség, veszély, életveszély, magyar, gomba, erdő, ételmérgezés,