Súlyos számlát kapnak a legszegényebb magyarok az orvosnál: sokan még a vizsgálatot sem tudják kifizetni

Pénzcentrum2022. október 24. 09:31

Október közepéig nagyjából 141 ezer magyarnak érvénytelenítették a taj-számát, mert fél évnél régebben tartozott a járulékokkal. Tavaly tavasszal még csak 55 ezre ilyen emberről lehetett tudni. Egy szakrendelő vezetője szerint a legszegényebbek sok esetben még egy egyzerű vizsgálat díját sem tudják kifizetni.

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Népszava kérdésére közölte, október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.

Ennek kapcsán utoljára Tállai András államtitkár közölt adatot tavaly márciusban, akkor még csak nagyjából 55 ezer érintettről számolt be. Mint a lap emlékeztet: a rendszerből kiesetteknek az állami egészségügyben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni - az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek, a kórházak, szakrendelők saját maguk szabhatják meg a térítési díjakat.

Egy szakrendelő vezetője arról beszélt, náluk már a beteg beérkezésekor ellenőrzik a jogosultságot, és akinek nincs érvényes taj-száma, azt tájékoztatják a lehetőségekről. Azonban sokan nem tudják vállalni a szakorvosi vizsgálatokért számlázható 8-10 ezer forintot, és így inkább elmennek.

Címkék:
egészség, számla, kórház, orvos, orvosi ellátás, tartozás, taj-kártya, neak, társadalombiztosítás, kórházak, taj-szám,