Akár jövőre bevezethetik az új ügyeleti rendszert: ez minden magyart érinthet

Népszava2022. augusztus 24. 10:46

Akár már januárban elindulhat az új ügyeleti rendszer, melyben a háziorvosokat a mentősök segítik azzal, hogy ők vonulnak ki a betegekhez elsődlegesen – írja a Népszava.

Az új ügyeleti rendszert Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra januártól, és már egy éve tesztelik Hajdú-Biharban. Nyáron a Belügyminisztérium már fel is mérte, hogy hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket. A rendszer lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Itt alapos kikérdezés után döntenek arról, küldjenek-e mentőt, ügyeleti pontra irányítsák a beteget,  vagy egy mentőtiszt menjen ki hozzá. Minden járásközpontban lesz egy orvos és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat. Az eddigi tesztelés során a rendszer gyenge pontja, hogy tudnak-e elég szakembert biztosítani az ellátáshoz.

Mivel az eddigi tapasztalatok szerint hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után viszont főleg akut panaszokkal érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szüksége. Ennek megfelelően az a terv, hogy az országos bevezetéskor 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.

Címkék:
egészség, háziorvos, mentőszolgálat, mentő, rendszer, egészségügyi ellátórendszer, egészségügyért felelős államtitkár, országos mentőszolgálat,