Kemenesi Gábor: így védekezhetünk a nyugat-nílusi láz ellen

Pénzcentrum2022. augusztus 15. 15:10

Mivel a napokban sok forrásból lehetett a nyugat-nílusi lázról különféle információkat, Kemenesi Gábor is készített egy gyorstalpalót. A virológus úgy véli, a cikkek rendkívül túlzó, tudománytalan és sokszor félelemkeltő stílust ütöttek, írásával a félreértéseket is szeretné tisztázni.

A szakember Facebook postjában azt írja, hogy a nyugat-nílusi vírus (WNV) nem új hazánkban. "Függetlenül attól, hogy milyen erős terjedést mutat az adott évben mást nem tehetünk, mint: Védekezzünk a szúnyogcsípés ellen, de ne csupán a WNV szezon miatt, hanem alapvető egészségügyi tudatosság miatt. Viselkedjünk tudatosan a ház körül is és ne keltessünk szúnyogot a kertünkben, más honos megbetegedéseket is terjeszthetnek" - írja Kemenesi Gábor.

A posztban kifejti, hogy a nyugat-nílusi vírus, egy csípőszúnyogok által terjesztett vírus. Európában 1958 óta van bizonyítottan jelen, míg Magyarországról már a 70-es évekből vannak adatok a jelenlétére. A vírusnak több genetikailag némileg elkülönülő változata van, Európára vonatkozóan új variánsa 2004-ben Magyarországon jelen meg elsőként.

"A vírus alapvetően a téli időszakot felnőtt alakban átvészelő csípőszúnyogokban nagyon kis mértékben fennmarad, illetve folyamatos utánpótlásként az évente Afrikából hazatérő vándormadarak is rendszeresen behurcolják kontinensünkre. A vírus a madarakban tud elégséges mennyiségben felsokszorozódni ahhoz, hogy azt egy újabb szúnyog csípésével felvegye és tovább tudja adni. A vírus megfelelő mértékű sokszorozódása a vérben emberben és lovakban (az ún. zsákutca gazdákban) nem tud megtörténni (bár megbetegedést okozhat), így rólunk és a lovakról a csípőszúnyogok csípése nem viszi tovább a vírust" - olvasható a posztban.

Magyarországon minden évben regisztrálnak megbetegedéseket, a kórokozó folyamatosan jelen van, így a vírus honos kórokozónak számít.

Loading...

A szakértő szerint az emberi megbetegedések minden évben augusztus és szeptember környékén jelentkeznek, ekkora éri el ugyanis a csípőszúnyogok száma és „vírustöltöttsége” a megfelelő szintet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szúnyogcsípések megelőzése és a csípőszúnyogok kertünkben történő kikelésének megakadályozása a legfontosabb, amit mindenkor tehetünk és tekintetbe véve a várható klimatikus viszonyokat fontos a lakosság tudatosságának növelése, várhatóan Európában a következő évtizedekben a csípőszúnyogok és más rovarok által terjesztett betegségek térnyerése várható

- véli Kemenesi Gábor.

Címkék:
egészség, járvány, szúnyog, vírus, betegség, vírusfertőzés, kemenesi, nyugat-nílusi láz,