Durva járványhullámtól tart a magyar tudós: el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot

Pénzcentrum2022. augusztus 4. 09:31

Aki már háromszor-négyszer beoltotta magát, az adassa be az ismétlő oltást, az ugyanis a betegség súlyos következményeitől megvéd - mondta Falus András. Az immunulógus szerint el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot.

El kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot – mondta a Népszavának Falus András immunológus. A szerdán közzétett fertőzöttségi számok erőteljes felfutást jeleznek a járványban. Egy hét alatt összesen 96-an veszítették életüket koronavírusban, és 1593-an vannak kórházban. Egy héttel korábban ez a két adat 54, illetve 1345 volt, azaz az elhunytak száma egy hét alatt majdnem duplázódott.

A szakember megjegyezte, a mostanihoz hasonló számokat legutóbb az ötödik hullám lefelé tartó időszakában lehetett látni. Falus András több okot lát, ami miatt megnövekedtek az esetszámok. Egyrészt a koronavírus omikron BA.5 alvariánsa terjed most a világban, ami ellen az oltás csak korlátozott mértékben hat. Emellett az emberek is megunták az óvatosságot és elfeledkeztek a védekezésről.

Falus András azt tanácsolta, hogy aki már háromszor-négyszer beoltotta magát, az adassa be az ismétlő oltást, az ugyanis a betegség súlyos következményeitől megvéd. A szakértő nem számol korlátozás bevezetésével, aminek könnyen lehet súlyos következménye, főleg akkor, amikor megérkezik az influenzajárvány. Minél több ember fertőződik meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyanok is elkapják a betegséget, akik erre rosszul reagálnak – figyelmeztetett.

Címkék:
járvány, betegség, koronavírus, maszk, koronavírus-járvány, maszkviselés,