Ezekre a tünetekre fokozottan figyelj a kánikulában: nagyon veszélyes félvállról venni

Pénzcentrum2022. július 22. 19:01

Ismét hőhullám üti Magyarországot, a hatalmas hőségben azonban hiába szeretnénk, nem mindenki maradhat a hűvös szobában. Éppen ezért össze is gyűjtöttük, hogy az, aki ebben a hőségben útnak indul, mire kell figyelnie, hogyan kerülheti el a kiszáradást, és hol juthatsz frissítő vízhez Budapesten. Eláruljuk azt is, hogy amikor pedig már tényleg nem bírod tovább, hol bukkanhatsz légkondícionált oázisra a városban.

Sokan akkor sem isznak elég folyadékot, amikor nincs hőhullám, azonban ilyen szélsőséges időjárásnál különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. A mostani kánikulában sokat izzadunk, ezért sokkal több folyadékot kellene fogyasztanunk. A hőhullámokban pedig gyorsan dehidratálódhatunk, aminek különféle súlyossági fokai vannak. Széles a spektrum, előfordulhat, hogy csak egy-két pohár vízre lenne szükséged, hogy ismét jól érezhesd magad, de a helyzet súlyosabb is lehet, ami akár életveszélyes szövődményekhez, vagy hőguta kialakulásához is vezethet.

A tudósok szerint még az enyhe dehidratáció is - ami azt jelenti, hogy a szervezet a víztartalékainak 1-2 százalékát veszítette el - komolyan akadályozhatja a szervezet működését, sőt nehezítheti az agyi működést, koncentrációt. Nem mindig könnyű felismerni, hogy mikor vagyunk a kiszáradás korai szakaszában, mivel a leggyakoribb jelek közül néhányat nem feltétlenül ezzel kötünk össze. Most a Healthline összeszedett pár tünetet, amiket ha te is tapasztalsz magadon a kánikulában, akkor mindenképp folyadékot kell bevinned.

Fáradtság és fejfájás

Az első, és egyben legnehezebben azonosítható tünet, ha fáradtnak érezzük magunkat. A kutatók szerint a hőségben a fáradtság jelentheti azt, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Ha kevesebbet alszunk, és az alvás rossz minőségű, az szintén a kiszáradás jele lehet, csak úgy, mint az állóképesség csökkenése. 

A fejfájás az enyhe vagy közepes fokú dehidratáció gyakori jele. A kiszáradás migrénes rohamokat is kiváltha. A kutatók megjegyezték, hogy a dehidratáció átmenetileg zsugoríthatja az agyszövetet, ez okozhatja a fájdalmakat.

Izomgörcsök

Ha fájdalmaink, görcseink vannak akár edzés közben, az szintén dehidratáció és az elektrolit-készletek kimerülését jelenti, ami azt jelenti, hogy a szervezetedben nincs elegendő kulcsfontosságú ásványi anyag, például nátrium és kálium. Ezek segítenek a szervezet pH-értékénekkiegyensúlyozásában, és az idegrendszer működését is szabályozzák.

A dehidratációból eredő görcsök azonban nem csak a sportolókat érintik. Ha egy meleg napon sétálgatsz, és izomfájdalmat érzel, az annak a jele lehet, hogy nem iszol eleget. Ugyanez igaz akkor is, ha izomgörcsöket tapasztalsz.

Általános rosszullét, influenzára hasonlító tünetek

Ha csak úgy általánosságban rosszul érzed magad - gondolj a fent említett fejfájásra, valamint a szédülésre, vagy az émelygésre -, az első gondolatod az lehet, hogy valamilyen fertőzést kaptál el. Ám lehet, hogy a tünetek a folyadékbevitellel kapcsolatosak, ugyanis sokan lázat vagy hidegrázást is tapasztalhatnak, különösen súlyosabb dehidratáció esetén.

Alacsony vérnyomás

Amennyiben a vérnyomásunk alacsony, esetleg a szívünkkel észlelünk a nyári hőségben gondokat, ez is egyenes jele lehet annak, hogy dehidratáltak vagyunk.Ugyanis, ha nem jut szervezetünk elegendő folyadékhoz, az szinte az egész szervezetünkre kihat, így a vérnyomásunkra, szívünkre egyaránt.

Sötét vizelet

Ha nap közben sokkal kevesebbet járunk ki a mosdóra, vizeletünk pedig sötét, ez is mutathatja azt, hogy dehidratáltak vagyunk. Az egészségügyi szakemberek szerint a kiszáradás diagnosztizálásának egyik módja, hogy megvizsgálják a beteg vizeletét, hogy lássák, nem túl koncentrált-e. Ha halványsárga, akkor megfelelően hidratált vagy, ha sötétebb, itt az ideje vizet inni. Általánosságban elmondható, hogy minél többet iszol, annál tisztábbnak kell lennie a vizeletednek, ám a vizelet színe az esetlegesen szedett gyógyszerek vagy az elfogyasztott bizonyos ételek alapján is változhat.

A koncentrációnkat is érintheti

A dehidratáltság az agy működését is érinti, és sokkal nehezebben tudunk koncentrálni. 12-en vettek részt egy korábbi tanulmányban, ami megállapította, hogy azok a résztvevők, aki 36 órán keresztül nem ittak vizet, később a teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, fáradtabbak voltak, és a hangulatuk, a figyelmük és a memóriájuk is rosszabb volt. Amennyiben ittak, úgy a tünetek is enyhültek. Számos más tanulmány is kimutatta, hogy a kiszáradás befolyásolja a hangulatot, az energiaszintünket és a kognitív teljesítményeket is, férfiak és nők esetében egyaránt. Ráadásul a súlyos kiszáradás mentális állapothoz vezethet, ami tűnhet haragnak, és zavartságnak is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyerekeknél más tünetekre is figyelnünk kell, hiszen más tünetekkel jelentkezik a dehidratáltság, mint a felnőtteknél. A csecsemők és a gyerekek hajlamosabbak a hasmenés, láz és hányás okozta kiszáradásra is, így nem csak a hőség alatt fontos különösen figyelni a jelekre. Csecsemőknél és kisgyermekeknél az enyhe vagy közepes kiszáradás jelei lehet a ritkább vizelés, kevesebb könny, száraz nyelv és ajkak, valamint ha bágyadt a gyermek, kevesebbet játszik.

Hőkimerülés, vagy hőguta? Veszélyes összekeverni!

Sokan összekeverik a hőkimerülést a hőgutával ebben a kánikulában, pedig utóbbi életveszélyes is lehet -  hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A kánikulában gyakori a hőkimerülés és a hőguta is,  ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kettő közötti különbséggel, mert a hőguta életveszélyes, azonnali orvosi segítség szükséges a bajbajutottnak

A mentősök szerint a hőkimerülést ezekről a tünetekről ismerhetjük fel:

  • Szédülés vagy ájulás
  • Túlzott izzadás
  • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, gyenge pulzus
  • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket tapasztljuk, vigyük hűvös, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, egy hideg zuhany vagy borogatás is segíthet. Ezzel szemben hőgutával állunk szemben, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Lüktető fejfájás
  • Nincs izzadás
  • Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, erős pulzus
  • Eszméletvesztés

Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a túlhevült embert, ameddig a segítség meg nem érkezik!

Itt vannak a budapesti oázisok

A szombatig elrendelt  harmadfokú hőségriadó miatt vízvételi és hősítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti Közlekedési Központ, a járatokon pedig fokozottan használják a klímaberendezéseket. Ezen felül pedig a legmelegebb napokon az állomásokon is osztanak vizet az utasok között.

A Fővárosi Önkormányzat idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. A Fővárosi Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növelték ezek számát a város számos pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat.  A BKK Futár applikációján többi között az ivókutak láthatóságát is be lehet állítani, hogy az utazók a lehető leghamarabb megtalálják a legközelebbi ivókutat.

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlása szerint 11 és 15 óra között - lehetőség szerint - senki ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Honlapukon pedig elérhető a lista azokról a helyekről, amelyek bárki számára elérhetőek, és légkondícionáltak.

Címkék:
nyár, ivóvíz, meleg, hőhullám, kiszáradás, folyadék,