Kiadták a vörös riasztást: pokoli hőségre kell készülni ezekben a megyékben péntektől

Pénzcentrum2022. július 21. 18:16

A hétvégén néhol 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, és érdemi csapadék továbbra sem várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken sok napsütés várható. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, de az Északi-középhegységben valamint Dunántúl északi részén előfordulhat zápor, zivatar. A minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb, míg a belvárosban, vízpartokon melegebb is lehet. A maximumok 32 és 40 fok között valószínűek.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben harmadfokú, vagyis vörös riasztás lesz érvényben. Minden más megyében másodfokú, narancsriasztás lép érvénybe kivéve Vas és Zala megyéket, ahol csak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Szombaton pedig már 10 megyében lesz érvényben harmadfokú hőségriasztás a met.hu veszélyjelzése szerint.

Szombaton eleinte országszerte túlnyomóan derült, napos idő várható. Délutántól az északnyugati megyékben viszont lehetnek záporok, zivatarok. A szél megélénkül, megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban általában 16 és 22 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken 13-15 fokig is süllyedhet a levegő hőmérséklete, míg a városokban, vízpartokon, magasabban fekvő helyeken 23-25 fok is lehet. Délután általában 32 és 40 fok között alakulnak a csúcsértékek, de északnyugaton néhol csak 30-31 fok várható.

Vasárnap délen eleinte még lehetnek záporok, zivatarok, de napközben jellemzően napos idő várható.  A szél megélénkül, helyenként erős, zivatarban viharos lehet. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 21 fok között alakul, a vízpartokon, felhősebb tájakon lehet enyhébb az idő. Délután 31-37 fok várható - olvasható az előrejelzésben.

Az országos tisztifőorvos szerdától szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb, a harmadfokú hőségriasztást.

Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, s megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Kiemelték:

sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben nő a szén-monoxid kialakulásának veszélye is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülésére - hangsúlyozták.

Hétfő estig ismét életbe lép a "vörös kód"

A Belügyminisztérium szerdai közleményében azt írta, hogy - figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására - csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül. Emlékeztettek arra, hogy a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének - ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül - kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban a legfontosabb feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni - olvasható a közleményben. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást. Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Legutóbb június 27-től rendelt el harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos, ezzel párhuzamosan rendelte le a Belügyminisztérium is a vörös kódot. Akkor több mint egy hétig tartott a hőhullám.

Ivókutakkal és a strandok hosszabb nyitvatartásával is segít a főváros

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán. Azt írták, hogy Karácsony Gergely főpolgármester - a hőségriadó elrendelésére is számítva - utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tételéért.

A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a rendkívüli helyzetekre kialakított, hétszáz literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, amelyből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap. A Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján - tájékoztattak, hozzátéve, hogy a BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, amely a városban található ivókutakat mutatja.

Közölték azt is, hogy az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként általában húsz gépjárművel locsolják a budapesti közutakat. 

A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Jelezték: július 20. és 23. között a Rudas és a Dandár kivételével a főváros fürdői és strandjai egységesen este nyolc óráig tartanak nyitva.

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolik és autóbuszok száma. A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Címkék:
időjárás, kánikula, hőség, hőmérséklet, belügyminisztérium, idő, tisztifőorvos, hőségriasztás, országos meteorológiai szolgálat, hőségriadó,