Több kórházban sem tudták ellátni a betegeket: az NNK-nak kellett közbelépnie

Népszava2022. július 18. 08:30

Előfordul, hogy bizonyos ellátásokat kénytelenek az intézmények időlegesen szüneteltetni - ismerte el az Országos Kórházi Főigazgatóság a Népszavának, ugyanakkor hangsúlyozták, egyetlen beteg sem marad ellátatlan.

Idén legalább 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit - derült ki a lap által átvizsgált dolkumentumokból. Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is.

A lap szerint bár nyilvánvaló, hogy az ellátás megszervezésének a legnagyobb akadálya a szakdolgozó- és orvoshiány, a szüneteltetési határozatoknak csak egy kisebb része mondja ezt ki nyíltan. Az okok megjelölése rendkívül színes a dokumentumokban. Ezek szerint a Budapesten lévő Szent János kórházban gyakran hibásodik meg a lift, de itt trafó-, aggregátorcsere miatt is mondtak már le sürgősségi ügyeleteket.  A Dél-pesti Centrum Kórházban a CT karbantartása, valamint aggregátor- próba miatt is mondták már le a politraumatizált sérültek fogadását. 

A határozatok áttekintésekor rögtön látszik, hogy tipikus hiányszakma a neurológusoké, a pszichiáterekké, de a nőgyógyászok és a neonotológusok is gyakran hiányoznak az állami ellátásából.

Címkék:
kórház, egészségügy, ellátás, sürgősségi, alapellátás, nnk, nak,