Péntektől megszűnik az ilyen patikai termékek tb-támogatása: rengeteg idős beteget érinthet

Koós Anna2022. június 29. 18:57

Arról értesítette a patikákat az Essity Hungary, hogy 2022. július 1-től a TENA Slip hagyományos nadrágpelenkák lekerülnek a NEAK támogatási listáról.

A vállalat azt is közölte, hogy továbbra is biztosítani fogja a prémium minőségű TENA termékeket valamennyi ISO csoportban és hogy a TENA Slip nadrágpelenkákat tartalmazó vények 2022. június 30-ig beválthatók, az e-vények eddig a napig kiszolgálhatók. A TENA Slip Plus XS, S, M, L, TENA Slip Super S, M, L, TENA Slip Maxi S, M, L termékek ezen időpont után csak teljes áron lesznek megvásárolhatók.

A lapunk által kérdezett gyógyszerész elmondása szerint mivel ezeknek a termékeknek létezik helyettesítő terméke, ezért aki nem váltja be a vényét június 30-ig, annak sem kell aggódnia. Július 1-je után viszont, aki kifejezetten azokhoz a termékekhez ragaszkodnak, amelyek lekerültek a NEAK támogatási listáról, azok ilyen árakra készülhetnek:

A Pénzcentrum által megkérdezett gyógyszerész arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a felnőtt pelenkák kategóriába eső 261 termék nagyjából 30 százalékban TB-támogatott ára - amelyet a beteg fizet a patikában - kevesebb, mint a nagykereskedelmi ára - amennyiért a patika megveszi. Az szintén probléma, hogy a nagykereskedelmi ár, ha alacsonyabb is, egy pelenkára vetítve csak néhány forint eltérés mutat. A legnagyobb árrés pelenkánként 12,6 forint.

Azt, hogy az ilyen TB-támogatott termékeket a magyar patikák biztosítani tudják a betegek számára, többnyire más, szabadáras termékek árából kell kigazdálkodniuk. Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke korábban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) által szervezett konferencián beszélt arról, hogy nemcsak a patikák számára kritikus kérdés az árrés, hanem a gyógyszer-nagykereskedelem is az árréstömegből gazdálkodik, amely folyamatos csökkenő tendenciát mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konferencián Dr. Zlinszky János ismertette a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége javaslatát az árrés-probléma megoldására. Elmondása szerint a jelenlegi rendszeren 10 éve, 2012 júliusa óta nem történt változtatás, amely nagy finanszírozási terhet ró a gyógyszertárakra, hiszen ezek a támogatott készítmények adják a patikák forgalmának 60 százalékát. A vázolt változtatások szerint a betegeknek is többet kell majd fizetniük a támogatott készítményekért.

Címkék:
vásárlás, egészség, patika, gyógyszertár, termék, pelenka, neak, termékek, patikák,