Nem sokáig maradhatunk nyugodtak: újabb COVID-hullám jöhet Magyarországon

Pénzcentrum2022. június 22. 08:30

Ugyan jelenleg szinte megyében alacsony a koronavírus örökítőanyagának szennyvíz-koncentrációja, mégis könnyen lehet, hogy az újabb fertőzéshullám nem várat sokáig magára. Németországban és Angliában is emelkedésnek indult az új fertőzöttek száma az utóbbi hetekben – írja az Infostart.

Az idei nyár már járványkorlátozások nélkül kezdődött itthon, március óta nincs kötelező maszkviselés, vége az oltási akcióheteknek: valószínűleg kevesen aggódnak most azon, mikor jön az újabb Covid-hullám. Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy csak egy-két hónapig fog tartani a nyugodt időszak, addig kipihenhetjük magunkat, de utána újabb fertőzéshullám lesz, bár az nehezen megjósolható, pontosan mikor. Ennek egyik oka lehet a Magyarországra utazó külföldiek, illetve külföldön nyaraló magyarok is behozhatják a vírust.

Kacskovics a személyi védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet; az időseknek és a gyengébb immunrendszerűeknek javasolta a maszkviselést zsúfolt térben. Az immunológus remélte, hogy a Covid felső légúti fertőződéssé gyengül, és a köhögésnél, valamint a tüsszögésnél nem nagyon lesznek súlyosabb tünetei a fertőzötteknek. Szintén felhívta a figyelmet a védőoltások fontosságára: a 60 év feletti, alapbetegséggel rendelkezőknek mindenképp ajánlotta a 4. vakcina felvételét. Kacskovics arról is beszélt, hogy új neveket kell majd megtanulnunk, ugyanis az omikron már van ötödik, de hatodik variánsa is.

Címkék:
járvány, nyaraló, oltás, koronavírus, magyarok, pandémia, covid, immunológus,