Kiderült a szörnyű igazság a magyar kórházakról: ennyien kapták el a COVID-ot az intézményekben

Pénzcentrum2022. április 25. 18:16

2021 őszén a Társaság a Szabadságjogokért az NNK-hoz fordult az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentésekért. Az adatok alapján a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jogszabály szerint az országos tisztifőorvos és munkaszerve, az NNK adatokat gyűjt a kórházi fertőzésekről, majd ezekről összefoglaló jelentést tesz közzé. A dokumentumokat 2016-tól kezdve az NNK jogelődjének, az ÁNTSZ-nek az archív oldalán lehet elérni. Az előző évre vonatkozó jelentéseket eredetileg minden év június 1-jéig kellett közzétenni, ezt később fokozatosan későbbre tolták, a jelenlegi szabály szerint november 1. a határidő.

Azonban a 2019-es és 2020-as évre vonatkozó jelentések nem kerültek fel az oldalra. Most a hatóság közzétette ezeket a Társaság a Szabadságjogokért adatigényése nyomán. Így pedig megtudható, hogy sokan a kórházban betegedtek meg a koronavírus-járvány ideje alatt.

A jelentésből kiderül, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112), vagyis az összes kórházi járványok 79%-át koronavírus okozta. Járványnak számít már két egymással összefüggő fertőzéses eset is a kórházban - jegyzi meg a szervezet.

Címkék:
kórház, járvány, fertőzés, koronavírus, adatok, kórházak, nnk, koronavírus-járvány, pandémia, covid 19, kórházi ellátás,