Vége az ingyenes PCR-tesztelésnek: a mentők már nem végzik el, ezután fizetni kell

Népszava2022. április 18. 15:03

Húsvét után a háziorvosok, illetve a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet - írja a Népszava. Április 18-án éjféltől ugyanis az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az operatív törzs döntése értelmében már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében.

A változásról közvetlenül a kétnapos ünnep előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos - írja a lap. Ezért húsvét után annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie ezt a vizsgálatot. Viszont nemcsak ez okozhat gondot a betegek kiszűrésénél, hanem hogy az április elejétől hatályos új eljárásrend szerint a fertőzés megerősítésére el lehet fogadni az antigéngyorstesztet is. Az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége a felnőtt és a gyermek háziorvosokra valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul.

Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója azt mondta a lapnak, nagyon sok a felső légúti megbetegedés, amelyet éppúgy okozhat az influenza vagy a most cirkuláló rhino-vírusok, mint a Covid-19. Nagyon sokan csak a beteg által otthon végzett pozitív gyorsteszt alapján kerülnek karanténba, és ezek az esetek nem is kerülnek be a hivatalos adatbázisba. Szerinte addig, amíg naponta 20-40 ember hal meg a Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra, járásonként legalább egyre.

Cserni István szerint most sem az a probléma, hogy a mentősökről végre lekerült a tesztelés terhe, mert teljesen feleslegesen kötötte le az ő kapacitásaikat, hanem az a gond, hogy emiatt nem lehet hozzáférni a teszteléshez.
A háziorvosok régóta hangoztatják azt is, hogy a tesztelést a normál beteg ellátástól el kellene különíteni.
Abszurd, hogy covidos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel és egyéb krónikus gondozásra szoruló páciensekkel.

Nem csak a mentősök tesztelési feladatainak felfüggesztése az egyetlen erős lazítás az új járványügyi szabályokban. A jövőben például mindennemű tesztelés nélkül küldhetők a kórházakból majd vissza a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős emberek - írták.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, mentőszolgálat, koronavírus, beteg, gyorsteszt, pcr, tesztelés, országos mentőszolgálat,