Indul a roham a magyar erdők zöld aranyáért: bárki gyűjtheti, engedély sem kell

HelloVidék2022. március 18. 08:15

A medvehagyma a magyar erdők közkedvelt gyógy- és fűszernövénye, amit igazán sokféleképpen hasznosíthatunk, legyen szó akár az ételeink fűszerezéséről, akár a természetes gyógymódok kereséséről. A HelloVidék cikkében megválaszolja a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, illetve recepteket is közöl. A medvehagyma nem véletlenül érdemelte ki előkelő helyét a magyarok kedvenc tavaszi zöldjei között: ezek a finom, zsenge, fűszeres levelek szinte bármilyen ételt élettel telivé és frissé varázsolnak, arról nem is beszélve, hogy mennyi vitamint vihetünk be velük a szervezetünkbe.

Hol terem a medvehagyma Magyarországon és mikor érdemes begyűjtenünk azt? Mire kell vigyázni a medvehagyma szedése közben, milyen növénnyel nem szabad összekevernünk? Milyen ismert gyógyhatásai vannak a medvehagymának? Hogyan tegyük el a medvehagymát későbbre, hogy akár egész évben hasznosíthassuk fűszerként?

Mikor van a medvehagyma szezonja és hol gyűjtsük?

Magyarországon medvehagymában gazdag területek Somogy, Baranya és Zala-megye erdői, azonban szórványosan az egész ország területén találkozhatunk vele az árnyékos, lombos erdőkben, ártereken, szurdokokban. A medvehagyma gyűjtésére a gyertyános, tölgyes, bükkös erdők a legalkalmasabbak, tömegesen tenyésznek a Mecsekben, Orfű környékén, a Misina déli lejtőin, illetve a Zselic és a Gerecse területén. A gyűjtést az első hajtások megjelenésekor kezdhetjük, és a virágok megjelenésekor fejezzük be.

A medvehagyma Magyarországon a természetvédelmi területek kivételével bárhol szabadon gyűjthető. Vonatkozik rá szabályzás: egy magánszemély egy nap alatt, saját fogyasztására maximum 2 kg-nyi mennyiséget szedhet le. Az sem mindegy, hogyan szedjük le a medvehagymát, hiszen célunk és érdekünk, hogy a növény a következő évben is kihajtson, virágozzon és szaporodjon: egy-egy tőről csak a medvehagyma leveleinek a felét szedjük le, így tud majd virágozni és elszórni a magjait, hogy szaporodhasson. Ha nem vagyunk elővigyázatosak és erre nem figyelünk, könnyen lehet, hogy megrongálunk egy gazdag medvehagyma termő területet.

Vigyázat: könnyű összetéveszteni két mérgező növénnyel!

A gyűjtés során sosem árt óvatosnak lenni, hiszen nem csak a medvehagyma indul növekedésnek márciusban! Ilyenkor hajt a májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics is, amelyeket könnyű összekeverni a medvehagymával - azonban ezek elfogyasztásával súlyos, akár életveszélyes mérgezésnek tehetjük ki magunkat és családunkat, ugyanis ezek a növények teljesen alkalmatlanok emberi fogyasztásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik növényt találtuk meg, az ellenőrzés legegyszerűbb útja az, ha megszagoljuk azt. Vegyünk le egy levelet a tőről, morzsoljuk össze, míg levet nem ereszt, majd vegyünk „szagmintát”. Ha erős, fokhagymára emléketető, élénk illat csapja meg az orrunkat, akkor medvehagymát szedtünk – ha ez az illat elmarad, akkor valami más akadt a kezünkbe; a legjobb döntés az, ha otthagyjuk, ahol találtuk.

A teljes cikk a medvehagyma szedéséről, gyógyhatásairól,kerti termesztéséről, fűszerként való alkalmazásáról és tartósításáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
medvehagyma, magyarország, vidék, erdő, gyógynövény, főzés, növény, mérgező, hellovidék,