Friss tanulmány a terhes nők covid-oltásáról: ilyen hatással van a csecsemőkre a vakcina

Pénzcentrum2022. február 20. 13:13

Az amerikai járványügyi hatóság, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint azok az anyák, akik a terhesség alatt beoltatják magukat Covid-19 ellen, jó eséllyel megvédik gyermekeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől.

A CDC megállapította, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők 61 százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba a koronavírus miatt, ha anyjuk a terhesség alatt megkapta a Pfizer vagy a Moderna vakcináját, számolt be a tanulmányról a CNBC. Korábbi kutatások megállapították, hogy az anyák koronavírus-vakcinából származó antitestjei a méhlepényen keresztül átjutnak a fejlődő magzatba.

Az anyai oltás a terhesség későbbi szakaszában, 21 héttel és 14 nappal a szülés előtt még magasabb, 80 százalékos védettséget jelentett a csecsemő számára a koronavírus miatti kórházi kezeléssel szemben. Dr. Dana Meaney-Delman, a CDC csecsemőkori eredményekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a tanulmány azt sugallja, hogy az anyáról a fejlődő magzatra átadott antitestek védik az újszülöttet a Covid ellen.

Sajnos a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők oltása jelenleg nincs a láthatáron, ami rávilágít arra, hogy miért olyan fontos a terhesség alatti oltás ezeknek a fiatal csecsemőknek

- mondta Meaney-Delman újságíróknak egy keddi konferenciahívás során. A CDC javaslata szerint aki terhes, vagy tervezi a terhességet, esetleg szoptat, ők oltassák be magukat Covid ellen, ugyanis szerintük jelenleg, vagy a nemrégiben terhes személyeknél nagyobb a koronavírus okozta súlyos megbetegedés kockázata.

Címkék:
terhesség, kismama, koronavírus, tanulmány, koronavírus-járvány, covid 19, covid,