Hivatalos: már boltokban is lehet Covid-gyorstesztet árulni Magyarországon

Pénzcentrum2022. február 9. 07:35

Engedélyezték, hogy a veszélyhelyzet alatt kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztet vásárolni, ezzel kívánják csökkenteni a tesztek árát. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti. 

Egy kedd este megjelent kormányrendelet lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzet alatt a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorsteszteket árulni.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még januárban tett javaslatot arra, hogy engedélyezzék a gyorstesztek forgalmazását a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál. Erre azért lenne szükség, mert hivatal vizsgálata szerint a gyorstesztek árai Magyarországon régiós viszonylatban és más uniós országokkal összehasonlítva magasak, a kiskereskedelem bevonásával mind az értékesítési pontok számát, mind az értékesítés földrajzi lefedettségét és elérhetőségét jelentősen javítaná, ezzel együtt a fogyasztók még inkább versenyző árakkal találkoznának.

A gyorstesztek elszálló árait azzal magyarázták, hogy az antigén gyorstesztek értéklánca néha kifejezetten hosszú, vagyis a termékek számos szereplőn keresztül jutnak el a gyártóktól a fogyasztókig. Ez azzal is jár, hogy minden értékesítési szinten újabb árrések rakódnak a termék árára, ami végül a fogyasztói árban is jelentkezik. Ezért azt javasolták a gyógyszer-nagykereskedőknek, hogy közvetlenül a gyártóktól vásárolják meg a termékeket, mert így rövidebb értékláncok alakulhatnak ki.

Címkék:
fertőzés, koronavírus, pandémia, covid 19, gyorsteszt, koronavírus teszt,