Ennyire halálos valójában az omikron variáns Magyarországon: a számok nem hazudnak

Portfolio2022. február 5. 15:27

"Az előző hétvégén – korábbi várakozásunknak megfelelően – végre bekövetkezett az országos esetszámok tetőzése, és kedd óta a heti átlag esetszámok csökkenő tendenciát mutatnak" - írja Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a Portfolio-nak küldött elemzésében. A szakértő úgy véli, hogy nem változta a kilátások sem: "március első napjaira már levonul a járványhullám, hacsak egy újabb variáns ismét fel nem borítja a status quo-t".

Vattay Gábor számításai szerint az ötödik hullám fele annyi áldozatot fog követelni, mint amennyit a negyedik hullámban láttunk. Számokban kifejezve: a negyedik, delta hullám nagyjából 11 000 fővel, 41 000-re növelte volna a koronavírussal összefüggő áldozatok számát. Az ötödik, omikron hullám pedig ezt további kb. 5 500 fővel, 46 500-ra fogja növelni - írja a Portfolio az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetőjének elemzése alapján.

Elegendő adat gyűlt össze ahhoz, hogy meg lehessen becsülni: mennyi áldozatot követelhet az ötödik hullám és hogy mennyivel "enyhébb" az omikron, mint delta volt. Vattay Gábor szerint ez azért is fontos, mert

arra számíthatunk, hogy a következő években ősszel és télen hasonló nagyságú Covid-19 járványok még elő fognak fordulni.

A számítások szerint a negyedik hullámban az esetszámok tetőzését 5 nappal lemaradva követte a kórházi esetek tetőzése, majd ezt újabb 5 nappal a halálozások tetőzése. Az igazolt esetek mintegy 2%-a halt meg, az összes kórházban ápoltaknak pedig naponta 2.39%-a halt meg, azaz minden 40. kórházban ápolt.

Ezen összefüggések segítségével fedésbe hozhatjuk a negyedik hullám esetszám (kék) kórházi ápolt (piros) és halálozási (fekete) adatait úgy, hogy ezeket időben 5 és 5+5 nappal eltoljuk, illetve a fenti számokkal arányosítjuk:

Forrás: Portfolio

Az ötödik hullám során viszont megváltoztak az arányok. A szakértő szerint az eseteknek egyelőre - durva becsléssel - mintegy 6 ezreléke vezethet halálozáshoz, szemben a korábbi 2%-kal. A kórházban ápoltaknak közül naponta 1.9%-a hal meg, vagyis minden 50. ember, tehát óriási a javulás az esetek kórházba kerülése és halálozása szempontjából. Az ötödik hullámra vonatkozó ábra így alakul:

Forrás: Portfolio

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A negyedik és ötödik hullám átmenete során, három héttel ezelőtt a halálozás rövid időre, ugrásszerűen megnövekedett (fekete pontok). Ezt még a delta variáns okozhatta, hátterében az ünnepek során megnövekedett kontaktusok állhatnak. Mostanra viszont újra arányosság állt be a kórházi terhelés és a halálozás között, ami már tisztán az omikronos esetekből adódik. Vattay Gábor szerint a 10 nappal eltolt esetszám görbe hat nap múlva tetőzik, ezért a következő hét során még növekedni fognak a napi halálozások.

A szakértő szerint (a heti átlag 90-et megközelítő értéken) fog tetőzni a halálozás a jövő hétvégén. Így a jövő héten egyes napokon a 100-at is meghaladhatja majd a halálozások száma. Vattay Gábor szerint a kórházban ápoltak száma pedig már csak a mostani hétvégén emelkedik érdemben, a jövő hét elején tetőzik, és végig 5000 közelében marad. Az omikron hullámot leíró parabola várhatóan eltörpül majd a delta hullám parabolája mellett:

Forrás: Portfolio

Az elemző számításai szerint így a negyedik (delta) hullám 30 000-ről kb. 11 000 fővel, kb. 41 000-re növelte volna az áldozatok számát. Az ötödik (omikron) hullám pedig ezt további kb. 5 500 fővel 46 500-ra fogja növelni. 

Összességében tehát az ötödik hullám fele annyi áldozatot fog követelni, mint amennyit a negyedik hullámban láttunk

- írja Vattay Gábor a lapnak.

Címkék:
kórház, járvány, koronavírus, halálozás, variáns, Omikron,