Változnak a karanténszabályok: itt az ábra, ami mindent elmagyaráz

Pénzcentrum2022. január 15. 10:34

A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak. Dr. Tordas Dániel budakalászi csecsemő- és gyermekgyógyász egyetlen ábrán összegzi a mától érványes eljárásrendet.

Gulyás Gergely az idei első kormányinfón, csütörtökön elmondta, a járványügyekkel is foglalkozott a kormány. Az omikron miatt változtatnak a szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az átesettség nem jelent védettséget a kormány szerint. Az minősül oltottnak, aki három oltást kapott. 

A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

A vírus gyors terjedése már önmagában is óriási terhet ró az egészségügyre, egy-egy változás után pedig a bizonytalanság miatt még több a kérdés az emberekben. Éppen ezért a háziorvosok mindent megtesznek, hogy könnyítsék a betegek és saját terheiket. Dr. Tordas Dániel budakalászi csecsemő- és gyermekgyógyász Facebook oldalán osztott meg az alábbi ábrát, hogy naprakész legyen mindenki:

És hogy Milyen tünetei lehetnek az omikronnak gyermekkorban? Dr. Tordas szerint bármilyen! Torokfájás, hasfájás, fejfájás, fáradtságérzés, láz, köhögés, hasmenés és hányás is.

Címkék:
kormány,