Változott az NNK ajánlása: nem kell várniuk a covidon átesetteknek az oltás felvételével

Pénzcentrum2022. január 4. 09:07

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derült ki Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb közzétett ajánlásából, ahogy az is: védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt. 

A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak: minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges - hangsúlyozza az NNK ajánlása, amelyet az Index szúrt ki. A harmadik oltás előiranyzata nem változott: az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot, melynek kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Ez a 12–17 év közöttiek ismétlő oltására is ugyanúgy vonatkozik. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs.

Abban az esetben lehet ellenjavallt a második vagy harmadik oltás, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős.

 

Címkék:
járvány, oltás, koronavírus, nnk,