Elég rossz hírt kaptak, akiket ilyen vakcinával oltottak: nekik a három adag sem elég?

hvg.hu2022. január 3. 16:31

Aki két adag Sinovac-vakcinát vett fel, annak további két oltásra lehet szüksége, hogy teljességgel védett legyen a koronavírus omikron variánssa ellen - állítja egy friss kutatás.

ha a két adag Sinovac-vakcina után az emlékeztető oltásként a Pfizer vakcináját alkalmazzák, akkor ugyanolyan védettségi szintet lehet elérni, mintha két dózis mRNS-alapú vakcinát kapott volna az illető. Márpedig azt korábban már megállapították a tudósok, hogy két adag Pfizer sem elég az omikron ellen - számol be a hvg.hu.

Akiko Iwasaki, a kutatás egyik résztvevője arról számol be, hogy azok, akik két adag Sinovac-vakcinát vettak fel, még két oltásra lehet szükségük, hogy hatékony legyen a védelmük az omikron ellen. A cikk kitér arra is, hogy kutatást a Dominikai Köztársaság 101 önkéntesén végezték el, vagyis szükség volna egy nagyobb létszármú tanulmányra ahhoz, hogy pontosabb képet kapjanak a tudósok a Sinovac hatékonyságáról. Az viszont beszédes, hogy az eredmény nagyjából összhangban van a korábban a Honkongi Egyetem által közzétett eredményekkel.

Címkék:
kutatás, vakcina, koronavírus, friss, tudósok, pfizer, sinopharm, Omikron,