Megrohanták a magyarok a patikákat: ezeket a gyógyszereket keresi most mindenki

Pénzcentrum2021. december 2. 09:29

A támogatott vényköteles forgalom a szeptemberihez képest 0,4 százalékkal lassult, az előző évhez képest viszont 4 százalékkal nőtt, az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020. január óta. Az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság tovább folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását - mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője. 

Az októberi 48,7 milliárd forintos gyógyszerforgalom csaknem megismételte szeptemberi, féléves rekordnak számító 48,9 milliárdos forgalmat – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az őszi forgalombővülést a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem is fűti. Októberben 16,7 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázisa miatt kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt az eladások volumene - írja a Világgazdaság. Szeptemberhez képest pedig a gyógyszerdoboz eladások 0,8 százalékkal lassultak. Mivel a felső légúti megbetegedések száma tovább emelkedett, októberben több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, ami 50 ezer dobozzal több mint a szeptemberi mennyiség.

Kevesebb vitamint, több antibiotikumot veszünk

A vényköteles vitaminokra októberben 440 millió forintot költött a lakosság. A kiváltott vitaminok több mint 90 százaléka az őszi-téli időszakban elengedhetetlen D-vitamin, 6 százaléka C-vitamin, a maradék pedig B-, E-, illetve A-vitamin volt. Tavaly ősszel a koronavírus-veszély nagyobb mértékben megdobta a vitaminfogyasztást a lakossági körben, mint idén. A támogatott vényköteles vitaminforgalom jelentős mértékben, csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A gyógyszerkategóriákat vizsgálva csaknem minden csoportban csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest. A legfeltűnőbb eredményt ismét az antibiotikumokat tartalmazó systémás fertőzésellenes szerek érték el. Az antibiotikumokat tartalmazó csoport a rekord szeptemberi hónaphoz képest 4,5; az előző évhez képest pedig 34,6 százalékkal bővült.

Kiemelendő még a központi idegrendszer csoportja, amely mind az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent. A központi idegrendszer csoportban az antipszichotikumok szerei lassultak a legnagyobb mértékben. Ezeket a gyógyszereket a pszichotikus zavarok kezelésén kívül, használják még a bipoláris zavar, a demencia, illetve a depresszió kezelésére is. Az adatok alapján a lakosság hozzászokhatott a koronavírus okozta mentális kihívásokhoz, ugyanis a gyógyszercsoport termékei csökkenő trendet mutatnak a pandémia időszakában.

Címkék:
vásárlás, egészség, gyógyszer, patika, gyógyszertár, vitamin, forgalom, antibiotikum,