Kiderült az igazság: ennyire hatékonyak valójában az itthon használt COVID-vakcinák

Telex2021. november 25. 15:03

Megjelent egy tanulmány a hazánkban használt oltások hatékonyságáról. Mint kiderült, az oltottak közül a 16-44 éves korosztályban senki sem halt bele a COVID-19-be a vizsgált időszakban. Mutatjuk a teljes adatsort!

Megjelent egy tanulmány a Magyarországon használt vakcinák hatékonyságáról életkorra lebontva. A Telex szerint a cikk egy rangos nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg. Itthon eddig nem tettek közzé megfelelően értelmezhető vakcinahatákonysági adatokat.

A szerzők között – a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértői mellett – Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós miniszter is megtalálható.

A tanulmányban 3,7 millió magyar oltott adatait vizsgálták, a megfertőződés és a halálozás elleni védelem függvényében. A vakcinák hatékonyságát úgy állapították meg, hogy az oltottak körében regisztrált fertőzéseket és haláleseteket összevetették az oltatlan kontrollcsoportéval.

Az oltásokat január 22 és június 10 között adták be, a Pfizer-Biontech, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm vakcinájával. A Janssen azért nem szerepel benne, mert az adott időszakban még nagyon keveset adtak be belőle.

Az adatok szerint a teljes oltással (vagyis 2 dózissal) beoltottak körében a fertőzéstől a vakcinák 68,7-88,7 százalékban védtek, míg a halálozás ellen 87,8-97,5 százalékban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az oltottak közül a 16-44 éves korosztályban senki sem halt bele a COVID-19-be a vizsgált időszakban.

A teljes adatsor:

Loading...

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

Címkék:
vizsgálat, oltás, vakcina, koronavírus, tanulmány, hatékonyság, covid,