Lesújtó hír a sinopharmosoknak: Szerbiában az elhunyt oltottak többsége kínai vakcinát kapott

Pénzcentrum2021. november 16. 13:29

Részletes adatokat közöltek a szerbiai kórházak arról, hogy milyen arányban voltak oltottak és oltatlanok a koronavírus miatt kezeltek, illetve az elhunytak között. Kiderült, hogy akik az oltás ellenére haltak bele a fertőzésbe, azoknak a többsége Sinopharmot kapott.

A Szerbiai Oknyomozóújságírók Központja 79 ellátóhelyhez fordult adatigényléssel, hogy megtudják, milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok a kórházba került betegek és az áldozatok között. 21 intézménytől kaptak adatokat: kiderült, túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, alakulnak ki náluk súlyos tünetek, valamint esnek áldozatul a koronavírusnak.

Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e. Aznap 89 beteg volt kórházban a klinikán, többségük nem volt beoltva. Szeptember 9-15. között további 50 covidos beteget vettek fel, akiknek több mint a fele be volt oltva, legtöbbjük a Sinopharmmal. A 68 vakcinát kapó beteg közül 55 volt a Sinopharmmal oltva, 11 Szputnyik V-t kapott, 1 Pfizert és 1 AstraZenecát.

A bori közkórház adatai szerint a szeptember 9-e után kórházba került betegek többsége oltatlan. A valjevói kórházba október 24-ig több mint 2000 ember került a fertőzéssel: a kezeltek 22 százaléka meghalt. 16,1 százalék volt oltott, 83,9 százalék oltatlan az ápoltak esetében, az áldozatoknál 79,8 százalék nem kapott vakcinát.

A vranjei kórházba az év elejétől szeptember közepéig több mint 1800 ember került be COVID-dal, kb. 100 ember kapott oltást a vírus ellen, 94-en Sinopharmot, 3-an szputnyikot, 1 ember AstraZenecát és 1 Pfizert. A 200 elhunytból szinte mindenki oltatlan volt.

Az Uzicei Közegészségügyi Intézet július végéig kb. 2300 koronavírusost látott el, nagyjából 2000-en nem kaptak védőoltást. Ebben az időszakban 509-en haltak bele a fertőzésbe: 15 ember volt oltott, ők mind Sinopharmot kaptak, az átlagéletkoruk 84 év.

A kruševaci közkórházban 2 002 beteget kezeltek koronavírus miatt, és a kórház adatai szerint a legtöbb súlyos klinikai képpel rendelkező beteg nem volt beoltva, de részletesebb adatokat nem közöltek. A Sabaci Közegészségügyi Intézet adatai szerint augusztus 18-tól október elejéig 51 beteg halt bele a vírusba a helyi kórházban, a többség nem volt beoltva: a 33 oltatlan mellett 18 oltott esett áldozatul, 16-an Sinopharmot kaptak, ketten Szputnyik V-t.

A Pancevoi Általános Kórházban március óta állnak rendelkezésre adatok az oltottsági státuszról, augusztus közepéig a bekerült koronavírusos betegek 90 százaléka nem volt beoltva. Szeptemberben megugrott az oltott személyek kórházi kezelése az említett kórházban, kb. 30 százalékkal. Mint kiderült, a legtöbb ilyen beteg tobb mint fél éve kapta meg a második adagot. Az összes halálesetből 2,5 százalék kapott Sinopharmot, de a legtöbben idősek voltak, egyéb társbetegségekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pozareváci Általános Kórházban a szeptember 15-ig kezelt betegek több mint 75 százaléka nem volt beoltva, az elhunytak több mint 95 százaléka nem oltatta be magát. A szombori Dr. Radivoj Simonović Közkórházban szepteber közepéig kezelt több mint 800 ember oltatlan volt. Az intézményben 207-en hunytak el. A kórházba kerülők és az elhunytak közül mindösszesen 6 fő volt beoltva, 5-en Sinopharmmal, egyvalaki Pfizerrel.

A Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete március 10-e óta gyűjti az adatokat, 400 ember oltottsági státuszáról tudtak nyilatkozni - ebbe az intézménybe kerültek a legsúlyosabb állapotú betegek. 96 ember halt meg, 80-an nem voltak oltva, 14 fő volt sinopharmos, 1-1 ember pedig Szputnyikot és AstraZenecát kapott.

A Ćuprija Általános Kórházban szeptember elejétől október 25-ig több mint 400 beteget kezeltek, 269-en nem voltak beoltva. Az 58 elhunyt közül 40-en nem voltak beoltva, 13-an kaptak kínai oltást, 3-an Pfizert, ketten pedig Szputnyikot.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

Címkék:
kórház, járvány, oltás, vakcina, szerbia, koronavírus, beteg, betegek, kórházak,