Gulyás Gergely bejelentette: kötelező munkahelyi védőoltás jön, visszatér a maszkhasználat is Magyarországon

Pénzcentrum2021. október 28. 10:49

Tegnap ülésezett a kormány, fontos döntések születtek: a munkahelyek előírhatják a kötelező védőoltást, újra kötelező lesz a maszkhasználat a tömegkközlekedési eszközökön.

Tegnap ülésezett a kormány, fontos döntések születtek, elsőként a járványhelyzetet vitatták meg. Az előrejelzések szerint a 4. hullámban ugrásszerűen nőni fog a fertőzöttek száma, de kevesebben lesznek kórházba és lélegezetetőgépen. De a helyzet így is kritikus, ezért születtek újabb járványügyi döntések a 4. hullám miatt. Három fontos szabály hozott meg a kormány:

  • A munkaadók jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást;
  • A közösségi közlekedési eszközökön nov. 1-től újra kötelező lesz a maszkhasználat;
  • A magyar kórházakban újra látogatási tilalmat vezetnek be, a szociális intézményekben erről a vezető dönthet.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az állam, mint munkáltató biztosan kérni fogja az oltás meglétét, úgyhogy a közintézményekben ez biztosan kötelező lesz. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, ahol elrendelik a kötelező védőoltást, azokon a helyeken a dolgozók szabadon dönthetnek, hogy melyik oltást kérik. Gulyás Gergely azt mondta, a rendelet napokon belül megjelenik, a jelenlegi tervek szerint december 15-ig kellene megkapni az első oltást azoknak, akik még nem oltottak - ha a munkáltatójuk így határoz -.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy most azért enyhébbek a korlátozások, mert most már a gyógymód, azaz oltás elérhető a koronavírus-ellen. 2 millió magyar viszont nem oltatott, ha közülök 1,5 millióan oltattak volna, akkor sokkal jobbak lennének az adatok is. Éppen ezért az a fontos, hogy minél többe beoltassák magukat - mondta el a miniszter.

Gulyás Gergely szintén újságírói kérdésre beszélt arról is, folyamatosan vizsgálják a benzinár-emelkedést: ezen belül a befagyasztást vagy a jövedéki-adó csökkentését. A miniszter beszélt arról is, felmerült a helyi iparűzési adó csökkentése 2022-re is. "Valószínűnek tartom, hogy ez megvalósul, de ebben az esetben a kompenzáció is életbe lép, ami idén is" - mondta Gulyás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter újságíóri kérdésre elmondta, bár most még nem, de később lehet, hogy bevezetésre fog kerülni az, hogy bizonyos létesítményeket csak védettségi igazolvánnyal látogathatnak majd a magyarok, de ez a járványügy alakulását fog függni. De a miniszter hangsúlyozta, az országot lezárni semmiképp sem akarják. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy mivel a közfoglalkoztatási bér a fele a minimálbérnek, ezért ha a minimálbér 200 000 forintra nő jövőre, az magával húzza majd a közfoglalkoztatási béreket is.

Címkék:
kormány, járvány, védőoltás, koronavírus, gulyás gergely, munkavégzés, járványhelyzet, maszkhasználat,